Pregled bibliografske jedinice broj: 601276
Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza
Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 69-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 601276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza
(Effect of corn hybrid to 24 h in vitro rumen digestibility of corn kernel parts dry matter)
Autori
Čuklić, Dražen ; Grbeša, Darko ; Svečnjak, Zlatko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 69-70
Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
in vitro probavljivost ; klica ; perikarp ; brašnjavi endosperm ; caklavi endosperm
(in vitro digestability ; germ ; pericarp ; starchy endosperm ; vitreous endosperm)
Sažetak
Zrno kukuruza sastoji se od dijelova koji imaju jako različiti fizikalno kemijski sastav i do sada nije utvrđena probavljivost pojedinih dijelova zrna (perikarp, klica, caklavi/brašnjavi endosperm) u buragu. Nadalje visokomliječne krave zbog visoke konzumacije suhe tvari imaju bržu probavu i pasažu te je stoga važno da se suha tvar probavi u buragu u razdoblju do 24 h, dok je probava u niskomliječnih krava traje oko 48 sati. Stoga je cilj ovog rada utvrditi iznos 24 h in vitro buražne probavljivosti suhe tvari dijelova zrna različitih hibrida kukuruza. Istraživanjem su utvrđene značajne razlike u probavljivosti glavnih dijelova zrna kukuruza. Hibridi su se međusobno značajno (P=0, 01) razlikovali u 24 h in vitro probavljivosti suhe tvari (IVPST) klice što je bilo jako povezano sa sadržajem masti. Nisku probavljivost perikarpa pripisali smo visokom sadržaju sirovih vlakana u perikarpu. Istraživani hibridi su se značajno (P=0, 01) razlikovali u probavljivosti caklavog endosperma čiju manju IVPST pripisujemo većem sadržaju sirovog proteina i manjem sadržaju škroba. Istraživani hibridi nisu se značajno razlikovali u IVPST brašnjavog endosperma. Generalno možemo reći da IVPST caklavog endosperma ima najveći utjecaj na razlike između hibrida u buražnoj probavljivosti suhe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci