Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 601276

Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza


Čuklić, Dražen; Grbeša, Darko; Svečnjak, Zlatko
Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 69-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 601276 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza
(Effect of corn hybrid to 24 h in vitro rumen digestibility of corn kernel parts dry matter)

Autori
Čuklić, Dražen ; Grbeša, Darko ; Svečnjak, Zlatko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 69-70

Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
in vitro probavljivost ; klica ; perikarp ; brašnjavi endosperm ; caklavi endosperm
(in vitro digestability ; germ ; pericarp ; starchy endosperm ; vitreous endosperm)

Sažetak
Zrno kukuruza sastoji se od dijelova koji imaju jako različiti fizikalno kemijski sastav i do sada nije utvrđena probavljivost pojedinih dijelova zrna (perikarp, klica, caklavi/brašnjavi endosperm) u buragu. Nadalje visokomliječne krave zbog visoke konzumacije suhe tvari imaju bržu probavu i pasažu te je stoga važno da se suha tvar probavi u buragu u razdoblju do 24 h, dok je probava u niskomliječnih krava traje oko 48 sati. Stoga je cilj ovog rada utvrditi iznos 24 h in vitro buražne probavljivosti suhe tvari dijelova zrna različitih hibrida kukuruza. Istraživanjem su utvrđene značajne razlike u probavljivosti glavnih dijelova zrna kukuruza. Hibridi su se međusobno značajno (P=0, 01) razlikovali u 24 h in vitro probavljivosti suhe tvari (IVPST) klice što je bilo jako povezano sa sadržajem masti. Nisku probavljivost perikarpa pripisali smo visokom sadržaju sirovih vlakana u perikarpu. Istraživani hibridi su se značajno (P=0, 01) razlikovali u probavljivosti caklavog endosperma čiju manju IVPST pripisujemo većem sadržaju sirovog proteina i manjem sadržaju škroba. Istraživani hibridi nisu se značajno razlikovali u IVPST brašnjavog endosperma. Generalno možemo reći da IVPST caklavog endosperma ima najveći utjecaj na razlike između hibrida u buražnoj probavljivosti suhe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Profili:

Avatar Url Zlatko Svečnjak (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Dražen Čuklić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čuklić, Dražen; Grbeša, Darko; Svečnjak, Zlatko
Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 69-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Čuklić, D., Grbeša, D. & Svečnjak, Z. (2012) Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h buražnu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza. U: Volarić, V. (ur.)40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{C}ukli\'{c}, Dra\v{z}en and Grbe\v{s}a, Darko and Sve\v{c}njak, Zlatko}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {69-70}, keywords = {in vitro probavljivost, klica, perikarp, bra\v{s}njavi endosperm, caklavi endosperm}, title = {Utjecaj hibrida kukuruza na in vitro 24 h bura\v{z}nu probavljivost suhe tvari dijelova zrna kukuruza}, keyword = {in vitro probavljivost, klica, perikarp, bra\v{s}njavi endosperm, caklavi endosperm}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}ukli\'{c}, Dra\v{z}en and Grbe\v{s}a, Darko and Sve\v{c}njak, Zlatko}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {69-70}, keywords = {in vitro digestability, germ, pericarp, starchy endosperm, vitreous endosperm}, title = {Effect of corn hybrid to 24 h in vitro rumen digestibility of corn kernel parts dry matter}, keyword = {in vitro digestability, germ, pericarp, starchy endosperm, vitreous endosperm}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font