Pregled bibliografske jedinice broj: 601250
Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka
Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 601250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka
(Influence of feeding system on composition and functional properties of cow milk)
Autori
Kiš, Goran ; Grbeša, Darko ; Vrbanović, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 77-78
Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
sastav mlijeka; hranidba; protein; mast; dodaci
(milk composition; nutrition; protein; fat; feed supplements)
Sažetak
Sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka od velikog su značaja za farmere, prerađivače i potrošače. Postoje tri opcije za promjenu sastava i/ili funkcionalnih osobina mlijeka. To su hranjive tvari obroka i načini hranidbe, genetika, te tehnologija u prerađivačkoj industriji. U ovom pregledu razmotrit ćemo utjecaj hranidbe na sastav i proizvodnju masti i protein u mlijeku. Mliječne krave hranjene obrokom baziranom na voluminoznoj krmi pretvaraju masne kiseline, potrebne za sintezu mliječne masti, iz obroka i mikroorganizama buraga, iz masnog tkiva, te iz sinteze u vimenu. Međutim, doprinos ovih izvora masnih kiselina produkciji mliječne masti ovisi od konzumacije, sastava obroka i stadija laktacije. Nadalje, koncentracija i sastav proteina u mlijeku u velikoj mjeri ne reagiraju na promjene u hranidbi. Iznimka ove pojave je utjecaj vrlo niskog unosa energije i/ili metaboličkog protein na ukupni protein u mlijeku. Istraživanja promjene načina hranidbe s ciljem promjena sastava mlijeka moguće je i korištenjem određenih dodataka u obroku koji će farmerima omogućiti proizvodnju mlijeka koje se razlikuje u svojem sastavu i funkcionalnim svojstvima. Tako će se moći proizvoditi mlijeko s manjim sadržajem masti ili višim sadržajem nezasićenih masti, koje uključuju CLA i/ili više koncentracije nekih drugih hranjivih tvari. Ovakva hranidba ima potencijal omogućiti farmerima proizvoditi proizvod veće tržišne vrijednosti, te poboljšati konkurentnost prerađivačima mlijeka na tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski