Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 601250

Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka


Kiš, Goran; Grbeša, Darko; Vrbanović, Nikola
Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 601250 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka
(Influence of feeding system on composition and functional properties of cow milk)

Autori
Kiš, Goran ; Grbeša, Darko ; Vrbanović, Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 77-78

Skup
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
sastav mlijeka; hranidba; protein; mast; dodaci
(milk composition; nutrition; protein; fat; feed supplements)

Sažetak
Sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka od velikog su značaja za farmere, prerađivače i potrošače. Postoje tri opcije za promjenu sastava i/ili funkcionalnih osobina mlijeka. To su hranjive tvari obroka i načini hranidbe, genetika, te tehnologija u prerađivačkoj industriji. U ovom pregledu razmotrit ćemo utjecaj hranidbe na sastav i proizvodnju masti i protein u mlijeku. Mliječne krave hranjene obrokom baziranom na voluminoznoj krmi pretvaraju masne kiseline, potrebne za sintezu mliječne masti, iz obroka i mikroorganizama buraga, iz masnog tkiva, te iz sinteze u vimenu. Međutim, doprinos ovih izvora masnih kiselina produkciji mliječne masti ovisi od konzumacije, sastava obroka i stadija laktacije. Nadalje, koncentracija i sastav proteina u mlijeku u velikoj mjeri ne reagiraju na promjene u hranidbi. Iznimka ove pojave je utjecaj vrlo niskog unosa energije i/ili metaboličkog protein na ukupni protein u mlijeku. Istraživanja promjene načina hranidbe s ciljem promjena sastava mlijeka moguće je i korištenjem određenih dodataka u obroku koji će farmerima omogućiti proizvodnju mlijeka koje se razlikuje u svojem sastavu i funkcionalnim svojstvima. Tako će se moći proizvoditi mlijeko s manjim sadržajem masti ili višim sadržajem nezasićenih masti, koje uključuju CLA i/ili više koncentracije nekih drugih hranjivih tvari. Ovakva hranidba ima potencijal omogućiti farmerima proizvoditi proizvod veće tržišne vrijednosti, te poboljšati konkurentnost prerađivačima mlijeka na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Goran Kiš (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kiš, Goran; Grbeša, Darko; Vrbanović, Nikola
Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 77-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Kiš, G., Grbeša, D. & Vrbanović, N. (2012) Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka. U: Volarić, V. (ur.)40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran and Grbe\v{s}a, Darko and Vrbanovi\'{c}, Nikola}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {77-78}, keywords = {sastav mlijeka, hranidba, protein, mast, dodaci}, title = {Utjecaj hranidbe na sastav i funkcionalna svojstva kravljeg mlijeka}, keyword = {sastav mlijeka, hranidba, protein, mast, dodaci}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {Ki\v{s}, Goran and Grbe\v{s}a, Darko and Vrbanovi\'{c}, Nikola}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {77-78}, keywords = {milk composition, nutrition, protein, fat, feed supplements}, title = {Influence of feeding system on composition and functional properties of cow milk}, keyword = {milk composition, nutrition, protein, fat, feed supplements}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font