Pregled bibliografske jedinice broj: 60122
Primjena sojinog brašna u tehnološkom procesu proizvodnje topljenog sira
Primjena sojinog brašna u tehnološkom procesu proizvodnje topljenog sira, 1997., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 60122 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena sojinog brašna u tehnološkom procesu proizvodnje topljenog sira
(Application of soya flour in cream cheese processing)
Autori
Rakonić, Brankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
25.05
Godina
1997
Stranica
51
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
topljeni sir; sojino brašno; tehnološki proces
(cream cheese; soya flour; technological process)
Sažetak
Cilj istraživanja u ovom radu bio je utvrditi udjele mladog i zrelog sira u smjesi za topljenje, koji se mogu zamijeniti sojinim brašnom. Pri tome se težilo maksimalno povećati pokazatelje kakvoće gotovog proizvoda, optimiranjem udjela sojinih bjelančevina i povišenjem udjela ukupne arome topljenih sireva, dodatkom prirodnih aroma sireva. Zamjena udjela mladog ili zrelog sira u smjesi za topljenje sojinim brašnom u udjelima 10, 20, 25 i 30%, nije utjecala na promjenu konzistencije topljenog sira. Na osnovu rezultata mjerenja može se ustvrditi da se primjenjeno sojino brašno uspješno uklopilo u strukturu topljenog sira, te da se može u navedenim udjelima koristiti kao djelomična zamjena za sir.Rezultati mjerenja također su pokazali da se aroma doddanog sojinog brašna u siru uspješno može sakriti dodatkom odgovarajućih udjela prirodne arome topljenog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA