Pregled bibliografske jedinice broj: 601174
Primjena procesa mikrofiltracije i ultrafiltracije u mljekarskoj industriji
Primjena procesa mikrofiltracije i ultrafiltracije u mljekarskoj industriji // Zbornik sažetaka 40. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem / Samaržija, D. (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 40-41 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 601174 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena procesa mikrofiltracije i ultrafiltracije u mljekarskoj industriji
(Implementation of microfiltration and ultrafiltration in the dairy industry)
Autori
Jeličić, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 40. hrvatskog simpozija mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem
/ Samaržija, D. - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 40-41
Skup
40. Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka sa međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
mikrofiltracija; ultrafiltracija; mljekarska industrija; primjena
(microfiltration; ultrafiltration; dairy industry; implementation)
Sažetak
Mikrofiltracija i ultrafiltracija pripadaju skupini membranskih procesa koje se može definirati kao tlačne procese filtracije u kojima tekućina pod utjecajem tlaka prolazi kroz polupropusne membrane. Mikrofiltracija je membranski proces koji se primarno koristi u svrhu redukcije ukupnog broja mikroorganizama, a još se naziva metodom hladne sterilizacije jer omogućuje i uklanjanje bakterijskih spora bez primjene visokih temperatura. Primjenom procesa ultrafiltracije se prvenstveno postiže ugušćivanje mlijeka na određenu količinu suhe tvari, no moguće je izolirati i pojedine sastojke uz odabir odgovarajućih procesnih parametara. Prije implementacije jednog od navedenih procesa nužno je točno definirati njegovu namjenu što je ključno za odabir odgovarajućih membrana. Koji će sastojci proći kroz membranu u permeat odnosno koji će se zadržati u retentatu ovisi u prvom redu o karakteristikama upotrijebljenih membrana, ali i o parametrima poput primijenjenog tlaka, procesnoj temperaturi, pH vrijednosti tekućine, brzini protjecanja i načinu kretanja tekućine. Keramičke membrane su se pokazale najboljima zbog dugovječnosti, otpornosti na varijabilne procesne uvjete i mogućnosti postizanja velikih protoka. Neke od mogućih primjena ovih procesa su proizvodnja ESL mlijeka uz djelomični ili potpuni izostanak toplinske obrade, zamjena za toplinsku obradu u pripremi mlijeka za sirenje, obrada mlijeka namijenjenog proizvodnji sireva iz sirovog mlijeka, obiranje mlijeka i sirutke, proizvodnja koncentrata micelarnog kazeina i nativnih proteina sirutke, proizvodnja fermentiranih mliječnih napitaka te pročišćavanje salamure.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Irena Barukčić Jurina
(autor)