Pregled bibliografske jedinice broj: 601049
Prehrambene navike tijekom radnog vremena
Prehrambene navike tijekom radnog vremena // Zbornik radova 4. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan, Kirin, Snježana (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2012. str. 205-210 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 601049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene navike tijekom radnog vremena
(Diet Habits During Working Hours)
Autori
Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 4. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja
/ Vučinić, Jovan, Kirin, Snježana - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2012, 205-210
ISBN
978-953-7343-59-0
Skup
4. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 19.09.2012. - 22.09.2012
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
hrana; zdravlje; prehrambene navike; posao; radno vrijeme
(food; health; diet habits; work; working hours)
Sažetak
Intenzivna istraživanja ljudskog zdravlja i faktora koji na njega utječu pokazala su da je zdravlje ljudi usko povezano s njihovim prehrambenim navikama. Kao najčešće posljedice nezdravog i neodgovarajućeg načina prehrane navode se pretilost, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, lokomotorni problemi te različita maligna oboljenja. Današnji život se generalno opisuje riječima dinamičan i brz, što od pojedinca zahtjeva kontinuiranu i konstantnu posvećenost poslovnim obvezama. Spomenuto djeluje na štetu svih ostalih obveza i potreba pojedinca što u konačnici znači znatno manje vremena za primarne, fiziološke potrebe pojedinca. Pod pritiskom obveza ljudi sve manje vremena provode hraneći se te informirajući se o hrani i prehrambenim navikama. Kontinuirana izloženost medijima koji svakodnevno donose rezultate istraživanja na relaciji prehrana - zdravlje neminovno tjera pojedinca da se zamisli nad svojim zdravljem te načinima na koje se ono može poboljšati. Imajući u vidu značaj hrane za čovjekovo zdravlje, primarna preventivna akcija je intenzivna briga za način i kvalitetu prehrane, a pri tome treba naglasiti da ista mora biti kontinuirana što podrazumijeva i poslovnu sferu pojedinca. Vodeći se spomenutim za cilj rada je postavljeno istražiti stavove prema značenju hrane i prehrambenih navika za zdravlje čovjeka te istražiti prehrambene navike ljudi tijekom njihovog radnog vremena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija