Pregled bibliografske jedinice broj: 601020
Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje
Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje // Zbornik radova 3. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2010. str. 233-238 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 601020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje
(Cow’s Milk in Human Nutrition – Review of the Health Problems)
Autori
Matijević, Bojan ; Blažić, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 3. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja
/ Vučinić, Jovan - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2010, 233-238
Skup
3. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kravlje mlijeko; alergija; proteini; laktoza; galaktoza
(cow’s milk; allergy; proteins; lactose; galactose.)
Sažetak
Zdravlje ljudi usko je povezano sa sastojcima koje hranom unesu u organizam. Mlijeko i mliječni proizvodi najčešće se ističu kao nutritivno vrijedna hrana koja sadrži oleinsku kiselinu, konjugiranu linolnu, omega-3 masne kiseline, vitamine i mineralne tvari te bioaktivne sastojke koji pozitivno utjeèu na zdravlje. Međutim, neke osobe ne podnose proteine mlijeka ili laktozu. Osim toga, razgradnjom laktoze u organizmu dolazi do nakupljanja galaktoze koja u ljudi s nedostatkom galaktoza-1-fosfat uridil transferaze dovodi do nastanka katarakte. Cilj ovoga rada je prikazati zdravstvene smetnje kod ljudi koje mogu uzrokovati pojedini sastojci kravljeg mlijeka i suvremene načine kojima prehrambena tehnologija rješava ovaj problem kako bi poboljšala kvalitetu življenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu