Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 601020

Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje


Matijević, Bojan; Blažić, Marijana
Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje // Zbornik radova 3. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2010. str. 233-238 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 601020 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje
(Cow’s Milk in Human Nutrition – Review of the Health Problems)

Autori
Matijević, Bojan ; Blažić, Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 3. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan - Karlovac : Veleučilište u Karlovcu, 2010, 233-238

Skup
3. međunarodni stručno-znanstveni skup Zaštita na radu i zaštita zdravlja

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 22.09.2010. - 25.09.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
kravlje mlijeko; alergija; proteini; laktoza; galaktoza
(cow’s milk; allergy; proteins; lactose; galactose.)

Sažetak
Zdravlje ljudi usko je povezano sa sastojcima koje hranom unesu u organizam. Mlijeko i mliječni proizvodi najčešće se ističu kao nutritivno vrijedna hrana koja sadrži oleinsku kiselinu, konjugiranu linolnu, omega-3 masne kiseline, vitamine i mineralne tvari te bioaktivne sastojke koji pozitivno utjeèu na zdravlje. Međutim, neke osobe ne podnose proteine mlijeka ili laktozu. Osim toga, razgradnjom laktoze u organizmu dolazi do nakupljanja galaktoze koja u ljudi s nedostatkom galaktoza-1-fosfat uridil transferaze dovodi do nastanka katarakte. Cilj ovoga rada je prikazati zdravstvene smetnje kod ljudi koje mogu uzrokovati pojedini sastojci kravljeg mlijeka i suvremene načine kojima prehrambena tehnologija rješava ovaj problem kako bi poboljšala kvalitetu življenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (autor)

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Blažić, Marijana
Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje // Zbornik radova 3. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja / Vučinić, Jovan (ur.).
Karlovac: Veleučilište u Karlovcu, 2010. str. 233-238 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Matijević, B. & Blažić, M. (2010) Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje. U: Vučinić, J. (ur.)Zbornik radova 3. međunarodnog stručno-znanstvenog skupa Zaštita na radu i zaštita zdravlja.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, editor = {Vu\v{c}ini\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {233-238}, keywords = {kravlje mlijeko, alergija, proteini, laktoza, galaktoza}, title = {Kravlje mlijeko u prehrani ljudi - osvrt na zdravstvene smetnje}, keyword = {kravlje mlijeko, alergija, proteini, laktoza, galaktoza}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Bla\v{z}i\'{c}, Marijana}, editor = {Vu\v{c}ini\'{c}, J.}, year = {2010}, pages = {233-238}, keywords = {cow’s milk, allergy, proteins, lactose, galactose.}, title = {Cow’s Milk in Human Nutrition – Review of the Health Problems}, keyword = {cow’s milk, allergy, proteins, lactose, galactose.}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te u Karlovcu}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font