Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600304

Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja


Špoljarić, Jasminka; Mikulec, Nataša; Plavljanić, Dijana; Radeljević, Biljana; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven
Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 86-87 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 600304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja
(The detection of ewes and goats cheeses adulteration with cows milk by the isoelectric focusing reference method)

Autori
Špoljarić, Jasminka ; Mikulec, Nataša ; Plavljanić, Dijana ; Radeljević, Biljana ; Havranek, Jasmina ; Antunac, Neven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012, 86-87

Skup
Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem (40 ; 2012)

Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 21.10.2012. - 24.10.2012

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
patvorenje sira; izoelektrično fokusiranje (IEF); gama-kazein; kravlje mlijeko; ovčje mlijeko; kozje mlijeko; miješani sirevi
(cheese adulteration; isoelectric focusing (IEF); gamma-caseins; cow milk; sheep milk; goat milk; mixed cheese)

Sažetak
Jedan od glavnih problema u sirarstvu je patvorenje sireva proizvedenih od ovčjeg i kozjeg mlijeka s jeftinijim kravljim mlijekom, čiji udio nije označen na deklaraciji proizvoda. Patvorenjem se mijenjaju organoleptička svojstva i kvaliteta sira, čime se dovodi u pitanje zdravstvena sigurnost finalnog proizvoda u smislu netolerancije proteina kravljeg mlijeka, a krajnji potrošač je doveden u zabludu. Cilj rada bio je uvesti referentnu metodu za dokazivanje kravljeg mlijeka u ovčjim i kozjim sirevima (EC 273/08), radi zaštite proizvođača i potrošača od krivotvorenja i imitacija ovčjih i kozjih sireva, te usklađivanja sa zahtjevima domaćeg i EU tržišta. Metoda obuhvaća izolaciju kazeina iz sira, izoelektrično fokusiranje γ2- i γ3-kazeina dobivenih hidrolizom β-kazeina s plazminom, te detekciju i kvantitativno određivanje γ-kazeina kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka denzitometrijom. Proizvod od ovčjeg ili kozjeg mlijeka smatra se patvorenim ukoliko se dokaže da sadrži minimalno 1% kravljeg mlijeka. U svrhu kvantitativnog određivanja kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka u miješanim sirevima, pripremljene su standardne smjese kravljeg i ovčjeg, odnosno kravljeg i kozjeg mlijeka s 0, 0, 5, 1, 2, 5, 10, 25, 50, 75 i 100 % (v/v) kravljeg mlijeka. Kvantifikacija je provedena određivanjem odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina prema ovčjim/kozjim u pripremljenim standardima sireva. Izračunate su kalibracijske krivulje odnosa površina vrhova kravljih γ-kazeina (izračunatih kao postotak ukupnih γ-kazeina) vs relativni postotak kravljeg mlijeka u smjesi. Metoda se pokazala prikladnom za detekciju sirovog i toplinski obrađenog kravljeg mlijeka i kazeinata u svježim i zrelim sirevima, proizvedenim od ovčjeg ili kozjeg mlijeka ili mješavine ovčjeg i kozjeg mlijeka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2124 - Funkcionalni mliječni proizvodi od ovčjeg mlijeka (Samaržija, Dubravka, MZOS ) ( CroRIS)
178-1782128-2127 - Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira (Havranek, Jasmina, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Špoljarić, Jasminka; Mikulec, Nataša; Plavljanić, Dijana; Radeljević, Biljana; Havranek, Jasmina; Antunac, Neven
Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja // 40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2012. str. 86-87 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Špoljarić, J., Mikulec, N., Plavljanić, D., Radeljević, B., Havranek, J. & Antunac, N. (2012) Dokazivanje patvorenja ovčjih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektričnog fokusiranja. U: Volarić, V. (ur.)40. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem : Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}poljari\'{c}, Jasminka and Mikulec, Nata\v{s}a and Plavljani\'{c}, Dijana and Radeljevi\'{c}, Biljana and Havranek, Jasmina and Antunac, Neven}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {86-87}, keywords = {patvorenje sira, izoelektri\v{c}no fokusiranje (IEF), gama-kazein, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, kozje mlijeko, mije\v{s}ani sirevi}, title = {Dokazivanje patvorenja ov\v{c}jih i kozjih sireva kravljim mlijekom referentnom metodom izoelektri\v{c}nog fokusiranja}, keyword = {patvorenje sira, izoelektri\v{c}no fokusiranje (IEF), gama-kazein, kravlje mlijeko, ov\v{c}je mlijeko, kozje mlijeko, mije\v{s}ani sirevi}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}poljari\'{c}, Jasminka and Mikulec, Nata\v{s}a and Plavljani\'{c}, Dijana and Radeljevi\'{c}, Biljana and Havranek, Jasmina and Antunac, Neven}, editor = {Volari\'{c}, V.}, year = {2012}, pages = {86-87}, keywords = {cheese adulteration, isoelectric focusing (IEF), gamma-caseins, cow milk, sheep milk, goat milk, mixed cheese}, title = {The detection of ewes and goats cheeses adulteration with cows milk by the isoelectric focusing reference method}, keyword = {cheese adulteration, isoelectric focusing (IEF), gamma-caseins, cow milk, sheep milk, goat milk, mixed cheese}, publisher = {Hrvatska mljekarska udruga (HMU)}, publisherplace = {Lovran, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font