Pregled bibliografske jedinice broj: 600110
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 600110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja
(English Croatian Spanish Physical and chemical properties of the hazelnut after convection drying)
Autori
Landeka Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.11
Godina
2011
Stranica
46
Mentor
Matin Ana
Ključne riječi
Lješnjak; sušenje; biomasa; energija
(Hazelnut; drying; biomass; energy.)
Sažetak
Plod lješnjaka sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra lješnjaka dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Međutim kao takva jezgra lješnjaka mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem, koje se u posljednje vrijeme sve više zamjenjuje kondukcijskim sušenjem zbog dugotrajnog procesa i velike potrošnje električne energije. Ljuska lješnjaka predstavlja ostatak koji se može upotrijebiti za proizvodnju bioenergije i ima jako velik energetski potencijal. Može se koristiti u proizvodnom procesu, za sušenje lješnjaka, a višak za daljnje energetsko iskorištavanje. Dodatnu pogodnost predstavlja činjenica da biomasa ljuske nastaje u zimskom razdoblju, tj. upravo u mjesecima kada je potrošnja energije najveća. Cilj ovog rada je utvrditi fizikano-kemijske i kvalitativne karakteristike ploda lješnjaka, kao i utjecaj tempature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jezgre lješnjaka te iskoristivost ljuske lješnjaka u svrhu korištenja kao energenta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)