Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600110

Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja


Landeka Marijana
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 600110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja
(English Croatian Spanish Physical and chemical properties of the hazelnut after convection drying)

Autori
Landeka Marijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.11

Godina
2011

Stranica
46

Mentor
Matin Ana

Ključne riječi
Lješnjak; sušenje; biomasa; energija
(Hazelnut; drying; biomass; energy.)

Sažetak
Plod lješnjaka sastoji se od jezgre i ljuske. Dok se jezgra lješnjaka dalje prerađuje za potrebe prehrambene, farmaceutske i kemijske industrije, ljuska zaostaje kao nusproizvod te predstavlja vrlo korisnu biomasu. Međutim kao takva jezgra lješnjaka mora se termički doraditi, najčešće konvekcijskim sušenjem, koje se u posljednje vrijeme sve više zamjenjuje kondukcijskim sušenjem zbog dugotrajnog procesa i velike potrošnje električne energije. Ljuska lješnjaka predstavlja ostatak koji se može upotrijebiti za proizvodnju bioenergije i ima jako velik energetski potencijal. Može se koristiti u proizvodnom procesu, za sušenje lješnjaka, a višak za daljnje energetsko iskorištavanje. Dodatnu pogodnost predstavlja činjenica da biomasa ljuske nastaje u zimskom razdoblju, tj. upravo u mjesecima kada je potrošnja energije najveća. Cilj ovog rada je utvrditi fizikano-kemijske i kvalitativne karakteristike ploda lješnjaka, kao i utjecaj tempature prije te nakon termičkog procesa konvekcijskog sušenja na kvalitativna svojstva jezgre lješnjaka te iskoristivost ljuske lješnjaka u svrhu korištenja kao energenta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Landeka Marijana
Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja, 2011., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Landeka Marijana (2011) 'Fizikalna i kemijska svojstva ploda lješnjaka nakon konvekcijskog sušenja', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {46}, keywords = {Lje\v{s}njak, su\v{s}enje, biomasa, energija}, title = {Fizikalna i kemijska svojstva ploda lje\v{s}njaka nakon konvekcijskog su\v{s}enja}, keyword = {Lje\v{s}njak, su\v{s}enje, biomasa, energija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2011}, pages = {46}, keywords = {Hazelnut, drying, biomass, energy.}, title = {English Croatian Spanish Physical and chemical properties of the hazelnut after convection drying}, keyword = {Hazelnut, drying, biomass, energy.}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font