Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600053

Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj


Jadrić, Barbara
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 600053 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
(Characteristics of sheep milk production in Republic of Croatia)

Autori
Jadrić, Barbara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
23

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
ovčje mlijeko; proizvodnja; kakvoća; izvorne pasmine ovaca
(sheep milk; production; quality; autochthonous sheep breeds)

Sažetak
Ovčarstvo je važna poljoprivredna grana u mnogim zemljama pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatsko ovčarstvo ima dugu tradiciju i pretežno se temelji na izvornim pasminama. Iako je ovčje meso glavni proizvodni cilj našeg ovčarstva, ne treba zanemariti ni proizvodnju ovčjeg mlijeka koja je u posljednje vrijeme sve važnija grana ovčarstva. Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije u Hrvatskoj se uzgaja 630 000 ovaca, a za proizvodnju mlijeka se koristi oko 10 % ukupne populacije. Tržište iskazuje potrebu za povećanjem ove proizvodnje. Hrvatske izvorne pasmine čine 80% sveukupne populacije ovaca u Republici Hrvatskoj. Proizvodnja ovčjeg mlijeka prvenstveno se temelji na istarskoj, paškoj i istočnofrizijskoj ovci, te u znatno manjoj mjeri na našim ostalim izvornim pasminama. Mlijeko se prerađuje u tvrde, polumasne sireve (Paški, Istarski, Krčki, Creski sir i dr.). Najveći broj proizvođača ovčjeg mlijeka se nalazi na području Dalmacije, odnosno na otocima, te je proizvodnja zasnovana na hrvatskim izvornim pasminama, dok se u kontinentalnom dijelu Hrvatske za proizvodnju ovčjeg mlijeka koriste istočnofrizijska ovca i travnička pramenka. Cilj ovoga rada je utvrditi broj ovaca, odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka, najvažnija uzgojna područja, te opisati najvažnije pasmine za proizvodnju mlijeka u Republici Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jadrić, Barbara
Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jadrić, B. (2012) 'Odlike proizvodnje ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jadri\'{c}, Barbara}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {ov\v{c}je mlijeko, proizvodnja, kakvo\'{c}a, izvorne pasmine ovaca}, title = {Odlike proizvodnje ov\v{c}jeg mlijeka u Republici Hrvatskoj}, keyword = {ov\v{c}je mlijeko, proizvodnja, kakvo\'{c}a, izvorne pasmine ovaca}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jadri\'{c}, Barbara}, year = {2012}, pages = {23}, keywords = {sheep milk, production, quality, autochthonous sheep breeds}, title = {Characteristics of sheep milk production in Republic of Croatia}, keyword = {sheep milk, production, quality, autochthonous sheep breeds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font