Pregled bibliografske jedinice broj: 600048
Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj
Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 600048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj
(Production and quality of lamb meat in Republic of Croatia)
Autori
Antolić, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
janjeći trup; klaonički pokazatelji; meso; izvorne pasmine ovaca
(lamb carcass; slaughter traits; meat; indigenous sheep breeds)
Sažetak
Hrvatsko ovčarstvo temelji se na izvornim pasminama ovaca, a glavni proizvodni cilj većine uzgajivača je proizvodnja janjećeg mesa. Glavnina proizvodnje janjećeg mesa u Hrvatskoj odvija uglavnom na ekstenzivan način u mediteranskim i gorskim predjelima gdje ovce najveći dio godine borave i pasu na prirodnim pašnjacima uz rijetko ili čak nikakvo prihranjivanje krepkim krmivima. Kvalitetom i prepoznatljivošću posebno se ističe vrlo cijenjena mlada janjetina s naših otoka i priobalja, a specifična je po okusu i mirisu na koji prvenstveno utječe područje uzgoja poznato po aromatičnom mediteranskom bilju koje je uslijed specifičnih klimatskih utjecaja obogaćeno morskom solju. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja klaoničkih pokazatelja i kakvoće mesa janjadi nekih hrvatskih izvornih pasmina ovaca. Istraživanjima različitih autora bilo je obuhvaćeno 98 janjadi istarske ovce, 53 janjadi rapske ovce te 69 janjadi ličke pramenke i 49 janjadi dalmatinske pramenke, uzgajane u područjima gdje su navedene pasmine izvorno nastale. Sva pokusna janjad je od janjenja do klanja uzgajana sukladno tradicionalnoj tehnologiji pojedinog uzgojnog područja. Stoga su dob i tjelesna masa janjadi pri klanju bili u skladu s ovčarskom tradicijom uzgojnog područja, odnosno proizvodnom namjenom stada. Klaoničke mase trupa janjadi rapske ovce i janjadi istarske ovce bile su podjednake (10, 25 kg i 10, 46 kg), uz napomenu da je istarska janjad pri klanju bila znatno mlađa (75 dana). U janjadi istarske ovce utvrđen je i najveći randman (52, 56%), a vrijednosti randmana ostalih istraživanjima obuhvaćenih pasmina bile su u rasponu od 50, 27% do 52, 56%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Vnučec
(mentor)