Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 600048

Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj


Antolić, Ivan
Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 600048 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj
(Production and quality of lamb meat in Republic of Croatia)

Autori
Antolić, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Vnučec, Ivan

Ključne riječi
janjeći trup; klaonički pokazatelji; meso; izvorne pasmine ovaca
(lamb carcass; slaughter traits; meat; indigenous sheep breeds)

Sažetak
Hrvatsko ovčarstvo temelji se na izvornim pasminama ovaca, a glavni proizvodni cilj većine uzgajivača je proizvodnja janjećeg mesa. Glavnina proizvodnje janjećeg mesa u Hrvatskoj odvija uglavnom na ekstenzivan način u mediteranskim i gorskim predjelima gdje ovce najveći dio godine borave i pasu na prirodnim pašnjacima uz rijetko ili čak nikakvo prihranjivanje krepkim krmivima. Kvalitetom i prepoznatljivošću posebno se ističe vrlo cijenjena mlada janjetina s naših otoka i priobalja, a specifična je po okusu i mirisu na koji prvenstveno utječe područje uzgoja poznato po aromatičnom mediteranskom bilju koje je uslijed specifičnih klimatskih utjecaja obogaćeno morskom solju. U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja klaoničkih pokazatelja i kakvoće mesa janjadi nekih hrvatskih izvornih pasmina ovaca. Istraživanjima različitih autora bilo je obuhvaćeno 98 janjadi istarske ovce, 53 janjadi rapske ovce te 69 janjadi ličke pramenke i 49 janjadi dalmatinske pramenke, uzgajane u područjima gdje su navedene pasmine izvorno nastale. Sva pokusna janjad je od janjenja do klanja uzgajana sukladno tradicionalnoj tehnologiji pojedinog uzgojnog područja. Stoga su dob i tjelesna masa janjadi pri klanju bili u skladu s ovčarskom tradicijom uzgojnog područja, odnosno proizvodnom namjenom stada. Klaoničke mase trupa janjadi rapske ovce i janjadi istarske ovce bile su podjednake (10, 25 kg i 10, 46 kg), uz napomenu da je istarska janjad pri klanju bila znatno mlađa (75 dana). U janjadi istarske ovce utvrđen je i najveći randman (52, 56%), a vrijednosti randmana ostalih istraživanjima obuhvaćenih pasmina bile su u rasponu od 50, 27% do 52, 56%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Vnučec (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antolić, Ivan
Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Antolić, I. (2012) 'Proizvodnja i kakvoća janjećeg mesa u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Ivan}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {janje\'{c}i trup, klaoni\v{c}ki pokazatelji, meso, izvorne pasmine ovaca}, title = {Proizvodnja i kakvo\'{c}a janje\'{c}eg mesa u Republici Hrvatskoj}, keyword = {janje\'{c}i trup, klaoni\v{c}ki pokazatelji, meso, izvorne pasmine ovaca}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Antoli\'{c}, Ivan}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {lamb carcass, slaughter traits, meat, indigenous sheep breeds}, title = {Production and quality of lamb meat in Republic of Croatia}, keyword = {lamb carcass, slaughter traits, meat, indigenous sheep breeds}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font