Pregled bibliografske jedinice broj: 600046
Mliječna zamjena u hranidbi janjadi
Mliječna zamjena u hranidbi janjadi, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 600046 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mliječna zamjena u hranidbi janjadi
(Milk replacer in lamb nutrition)
Autori
Sočo, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.06
Godina
2012
Stranica
25
Mentor
Vnučec, Ivan
Ključne riječi
janjad; sisanje; mliječna krmiva
(lambs; suckling; milk feeds)
Sažetak
Cilj rada je bio opisati tehnološke postupke u hranidbi janjadi mliječnom zamjenom do odbića/klanja te komparativne prednosti navedenog načina hranidbe u odnosu na hranidbu ovčjim mlijekom kao jedan od preduvjeta ekonomski učinkovitije proizvodnje. Hranidba janjadi spada među složenije, osjetljivije i zahtjevnije postupke u uzgoju ovaca, osobito u prvoj fazi života. Organizacija i provedba pravilne hranidbe mlade janjadi je od iznimnog značenja za postizanje uspjeha u ovčarskoj proizvodnji, bez obzira o kojem se proizvodnom cilju radi (meso, mlijeko, vuna i dr.). Najvažnija krmiva u hranidbi novoojanjene janjadi su kolostrum i mlijeko. Janjad odmah nakon janjenja mora dobiti kolostrum prvenstveno radi stjecanja pasivnog imuniteta. Najbolju i najsigurniju zaštitu pruža prirodni ovčji (majčin) kolostrum, ali kada nije moguća konzumacija ovčjeg, može se koristiti kravlji, kozji te umjetni kolostrum. U sustavima gdje je mlijeko namijenjeno tržištu kao i u uvjetima kada nije moguće korištenje ovčjeg mlijeka, janjad se može hraniti mliječnom zamjenom. U hranidbi mlade janjadi koriste se i zakiseljena mliječna krmiva (fermentirano mlijeko i mliječna zamjena). Starijoj janjadi može se davati obrano mlijeko, sirutka te ultra filtrirana sirutka. Prijelaz s hranidbe janjadi mlijekom i mliječnim krmivima na hranidbu čvrstim krmivima je kritično razdoblje u cjelokupnom procesu uzgoja pa mu se u proizvodnji mora prilaziti najozbiljnije, osobito vodeći računa o dobi odbića, tjelesnoj masi janjadi u vrijeme odbića, tehnici, odnosno načinu odbića te hranidbi janjadi prije i nakon odbića.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Vnučec
(mentor)