Pregled bibliografske jedinice broj: 600002
Dalmatinska janjetina
Dalmatinska janjetina // 14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja / Mulc, Danijel (ur.).
Trogir, Hrvatska: Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012. str. 26-42 (pozvano predavanje, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 600002 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dalmatinska janjetina
(Dalmatian lamb meat)
Autori
Mioč, Boro ; Vnučec, Ivan ; Prpić, Zvonimir ; Barać, Zdravko ; Pavić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
14. savjetovanje izgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbornik predavanja
/ Mulc, Danijel - : Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), 2012, 26-42
Skup
14. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Trogir, Hrvatska, 18.10.2012. - 19.10.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
dalmatinska pramenka; janjad; meso; klaonički pokazatelji; mišići; masne kiseline; aminokiseline; mineralni sastav
(Dalmatian pramenka; lambs; meat; carcass traits; muscles; amino acids; fatty acids; mineral composition)
Sažetak
Dalmatinska pramenka je nastala i stoljećima se uzgaja na području Velebita, Dinare, Svilaje, Kamešnice, Biokova, Dalmatinske zagore, Ravnih kotara, Cetinske krajine te na otocima. Iako navedena pasmina pripada skupini dugorepih ovaca kombiniranih proizvodnih odlika, glavni proizvod ove pasmine je meso, odnosno mlada janjetina (Mioč i sur., 2011). Ipak, u pojedinim gospodarstvima ovce muzu, a mlijeko najčešće u vlastitom domaćinstvu prerađuju u sir ili ga prodaju mljekari. Dalmatinska pramenka je s populacijom od oko 200 000 grla naša najbrojnija izvorna pasmina, a najviše ih se uzgaja na području Šibensko-kninske županije te znatno manje u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji (HPA, 2012). Struktura i veličina stada dosta su varijabilni ; od malih obiteljskih stada uzgajanih isključivo za podmirenje potreba gospodarstva najčešće za mesom, do većih komercijalnih stada (iznad 200 grla). S obzirom da janjetina dominira u ukupnoj proizvodnji mesa ovaca dalmatinske pramenke, u daljnjem tekstu podrobnije su opisani klaonički pokazatelji, odlike trupova i kemijski sastav mesa janjadi ove pasmine. U posljednjih pet godina provedena su različita istraživanja s ciljem utvrđivanja, definiranja i standardizacije mesnih odlika hrvatskih autohtonih pasmina ovaca, a što je preduvjet dobivanja neke od oznaka kvalitete (zaštićena izvornost (PDO), zaštićeno zemljopisno podrijetlo (PGI)). Budući da je dalmatinska pramenka tek nedavno uvrštena na popis autohtonih pasmina ovaca, a ujedno je i dosad slabo proučavana, djelatnici Zavoda za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske poljoprivredne agencije su u suradnji s Upravnim odjelom za gospodarstvo Šibensko-kninske i Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije proveli istraživanje čija je svrha utvrđivanje mesnih odlika dalmatinske pramenke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780469-0396 - Mesne odlike hrvatskih pasmina ovaca (Mioč, Boro, MZOS ) ( CroRIS)
178-1780469-0400 - Genetske i fenotipske odlike izvornih hrvatskih pasmina ovaca (Pavić, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zdravko Barać
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Vesna Pavić
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Boro Mioč
(autor)