Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599856

Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića


Šplajt, Lovorka
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 599856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića
(Isolation and characterization of volatile components of orange peel, caraway and clove)

Autori
Šplajt, Lovorka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2012

Stranica
35

Mentor
Djaković, Senka

Ključne riječi
lakohlapljive komponente; destilacija vodenom parom; FTIR- spektroskopija; terpeni
(volatile components; steam distillation; FTIR-spectroscopy; terpenes)

Sažetak
Poznato je da su eterična ulja nemasni prirodni ekstrakti aromatičnih biljaka koja daju specifični miris i često su kompleksne smjese različitog sastava, a dobivaju se različitim metodama izolacije od kojih su destilacija vodenom parom i ekstrakcija organskim otapalom najčešće upotrebljavane. Mirisne lakohlapljive komponente povezane su sa esterima, a karakterističan okus i aroma mnogih začina rezultat je prisustva aromatskih aldehida i ketona. U ovom radu opisana je izolacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića te je njihova struktura potvrđena tankoslojnom kromatografijom i FTIR-spektroskopijom. Izolacijom kore naranče dobivena je komponenta terpenskog sastava - limonen, udio ketonske funkcijske skupine potvrđuje karvon kao lakohlapljivu komponentu kimam O_H veza klinčića pripsuje se fenolnoj strukturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senka Djaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šplajt, Lovorka
Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šplajt, L. (2012) 'Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naranče, kima i klinčića', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}plajt, Lovorka}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {lakohlapljive komponente, destilacija vodenom parom, FTIR- spektroskopija, terpeni}, title = {Izolacija i karakterizacija lakohlapljivih komponenti kore naran\v{c}e, kima i klin\v{c}i\'{c}a}, keyword = {lakohlapljive komponente, destilacija vodenom parom, FTIR- spektroskopija, terpeni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}plajt, Lovorka}, year = {2012}, pages = {35}, keywords = {volatile components, steam distillation, FTIR-spectroscopy, terpenes}, title = {Isolation and characterization of volatile components of orange peel, caraway and clove}, keyword = {volatile components, steam distillation, FTIR-spectroscopy, terpenes}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font