Pregled bibliografske jedinice broj: 599849
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 599849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka
(Isolation and characterization of casein and lactose derived from cow and goat milk)
Autori
Heleš, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2012
Stranica
27
Mentor
Djaković, Senka
Ključne riječi
mlijeko; kazein; laktoza; izolacija; FTIR spektroskopija
(milk; casein; lactose; isolation; FTIR spectroscopy)
Sažetak
Prema piramidi pravilne prehrane zdravlja nema bez mlijeka i mliječnih proizvoda, a prema Hipokratu mlijeko je najsavršenija ljudska namirnica. Glavni je izvor kalcija koji je neophodan za rast i razvoj kosti, zuba, te za funkcioniranje srca, mišića i živaca. Sadrži laktozu koja nam daje energiju i kazein koji je veliki izvor aminokiselina našem organizmu. U ovom radu opisana je izolacija i karakterizacija produkata kazeina i laktoze dobivenih iz kolostruma, kravljeg i kozjeg mlijeka različitih proizvođača. Identifikacija će se provesti FTIR spektroskopijom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Senka Djaković
(mentor)