Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599849

Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka


Heleš, Sanja
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 599849 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka
(Isolation and characterization of casein and lactose derived from cow and goat milk)

Autori
Heleš, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.06

Godina
2012

Stranica
27

Mentor
Djaković, Senka

Ključne riječi
mlijeko; kazein; laktoza; izolacija; FTIR spektroskopija
(milk; casein; lactose; isolation; FTIR spectroscopy)

Sažetak
Prema piramidi pravilne prehrane zdravlja nema bez mlijeka i mliječnih proizvoda, a prema Hipokratu mlijeko je najsavršenija ljudska namirnica. Glavni je izvor kalcija koji je neophodan za rast i razvoj kosti, zuba, te za funkcioniranje srca, mišića i živaca. Sadrži laktozu koja nam daje energiju i kazein koji je veliki izvor aminokiselina našem organizmu. U ovom radu opisana je izolacija i karakterizacija produkata kazeina i laktoze dobivenih iz kolostruma, kravljeg i kozjeg mlijeka različitih proizvođača. Identifikacija će se provesti FTIR spektroskopijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-1191344-3122 - Metalocenski biokonjugati, heterocikli i makromolekule (Kovač, Veronika, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Senka Djaković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Heleš, Sanja
Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Heleš, S. (2012) 'Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hele\v{s}, Sanja}, year = {2012}, pages = {27}, keywords = {mlijeko, kazein, laktoza, izolacija, FTIR spektroskopija}, title = {Izolacija i karakterizacija kazeina i laktoze iz kravljeg i kozjeg mlijeka}, keyword = {mlijeko, kazein, laktoza, izolacija, FTIR spektroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hele\v{s}, Sanja}, year = {2012}, pages = {27}, keywords = {milk, casein, lactose, isolation, FTIR spectroscopy}, title = {Isolation and characterization of casein and lactose derived from cow and goat milk}, keyword = {milk, casein, lactose, isolation, FTIR spectroscopy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font