Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 59978

GOSPODARSKE ODLIKE KULTIVARA JAROG JEČMA (Hordeum vulgare L.)


Kovačević, Josip; Lalić, Alojzije; Jurković, Zorica; Galonja, Marica; Likoder, Dragutin
GOSPODARSKE ODLIKE KULTIVARA JAROG JEČMA (Hordeum vulgare L.) // XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1999. str. 110-111 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 59978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
GOSPODARSKE ODLIKE KULTIVARA JAROG JEČMA (Hordeum vulgare L.)
(ECONOMICAL CHARACTERISTICS OF SPRING BARLEY CULTIVARS (Hordeum vulgare L.))

Autori
Kovačević, Josip ; Lalić, Alojzije ; Jurković, Zorica ; Galonja, Marica ; Likoder, Dragutin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / - Zagreb, 1999, 110-111

Skup
Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća XXXV Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Sažetak
Razvoj pivarstva i sladarstva u Republici Hrvatskoj utječe na povećanje sjetvenih površina zasijanih jarim ječmom. Međutim, Republika Hrvatska smještena je u kontinentalnom i južnom dijelu Europe, gdje ozimi ječam u odnosu na jari ječam, pogotovo u nizinskim područjima, ostvaruje više, sigurnije i stabilnije urode zrna (Kovačević i sur., 1994., Kovačević i sur., 1997., Lalić i Kovačević, 1997a) zbog boljeg iskorištavanja jesenske i zimske vlage, bolje otpornosti na sušu, odnosno dozrijevanjem prije ljetnih suša. Jari ječam u odnosu na ozimi ječam ima odliku bolje i ujednačenije kakvoće slada (Lalić i Kovačević, 1997b.). 24 genotipa jarog ječma testirana su u pokusima u 1998. godini na lokalitetima Osijek (eutrični kambisol) i Nova Gradiška (2 pokusa- aluvij i pseudoglej) sa svrhom ispitivanja utjecaja činitelja proizvodnje, lokaliteta (plodnosti tla) i genotipa na urod zrna i komponente uroda zrna jarog ječma. Istraživanja su ukazala na značajan utjecaj tipa tla (lokaliteta) na urod zrna, učešće zrna I klase, hektolitarsku masu zrna, sadržaj bjelančevina i visinu biljke. Za urod zrna procijenjena je značajna razlika između lokaliteta (plodnosti tla), genotipova i statistički neopravdana interakcija genotip*okolina. Na lokalitetu Osijek, tlu eutrični kambisol ostvaren je značajno viši urod zrna (5.812 t/ha) u odnosu na urod zrna u Novoj Gradiški, aluvijalnom tipu tla (5.127 t/ha) i pseudogleju (5.064 t/ha). Ukupno, urodom zrna slične razine izdvojile su se sorte Mishka (5.987 t/ha), Magda (5.802 t/ha), Panonia (5.746 t/ha), Jaran (5.714 t/ha), Igor (5.760 t/ha) i linija Osk.5.65/2-94 (5.729 t/ha). Vrlo visokom hektolitarskom masom zrna istakle su se osječke linije jarog ječma Osk.5.76/8-90 (75.18 kg), Osk.4.39/4-95 (75.30 kg). Utvrđeno je da u težim uvjetima proizvodnje, na tlu niže plodnosti je teže kontrolirati sadržaj bjelančevina u zrnu ječma za potrebe sladarstva. Prosječan sadržaj bjelančevina (% S. T.) u zrnu na lokalitetu u Osijeku iznosio je 10.91%, a u Novoj Gradiški na aluvijalnom tipu tla 12.78%, te pseudogleju 12.87%. Niži sadržaj bjelančevina u zrnu ječma, imali su kultivari Maresi (11.58%), Magda (11.60%), Mischka (11.58%), Darko (11.90%) i linija Osk. 6.145-95 (11.56%).U proizvodnji ječma za sladarstvo, bitno je učešće zrna I klase. Visokim učešćem zrna I klase odlikuje se kultivar Darko (95.37%), te linija Osk. 5.112/1-90 (95.80%). U tih genotipova naročito je visoko učešće zrna iznad 2.8 mm (72.88% ; 82.65%). Oplemenjivanjem su stvoreni kultivari višeg uroda zrna, visokog učešća zrna I klase, a nižeg sadržaja bjelančevina. To je postavljeni pravac oplemenjivanja ječma za potrebe sladarstva i pivarske industrije. Međutim, uvjeti uzgoja imaju značajnu ulogu u formiranju gospodarski važnih svojstva (urod zrna, sadržaj bjelančevina, učešće zrna I klase..), te je proizvodnju potrebno organizirati i nadzirati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek

Profili:

Avatar Url Alojzije Lalić (autor)

Avatar Url Marica Galonja (autor)

Avatar Url Zorica Jurković (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Josip; Lalić, Alojzije; Jurković, Zorica; Galonja, Marica; Likoder, Dragutin
GOSPODARSKE ODLIKE KULTIVARA JAROG JEČMA (Hordeum vulgare L.) // XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, 1999. str. 110-111 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Kovačević, J., Lalić, A., Jurković, Z., Galonja, M. & Likoder, D. (1999) GOSPODARSKE ODLIKE KULTIVARA JAROG JEČMA (Hordeum vulgare L.). U: XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Lali\'{c}, Alojzije and Jurkovi\'{c}, Zorica and Galonja, Marica and Likoder, Dragutin}, year = {1999}, pages = {110-111}, keywords = {}, title = {GOSPODARSKE ODLIKE KULTIVARA JAROG JE\v{C}MA (Hordeum vulgare L.)}, keyword = {}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and Lali\'{c}, Alojzije and Jurkovi\'{c}, Zorica and Galonja, Marica and Likoder, Dragutin}, year = {1999}, pages = {110-111}, keywords = {}, title = {ECONOMICAL CHARACTERISTICS OF SPRING BARLEY CULTIVARS (Hordeum vulgare L.)}, keyword = {}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font