Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599611

Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane


Džafić, Natalija; Fumić, Tihana; Njari, Bela
Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 4; 322-327 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)


CROSBI ID: 599611 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane
(Farming of mussels (Mytilus galloprovincialis)as safe food)

Autori
Džafić, Natalija ; Fumić, Tihana ; Njari, Bela

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 14 (2012), 4; 322-327

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, ostalo

Ključne riječi
dagnje ; nadzor
(mussels ; monitoring)

Sažetak
Proizvodnja školjkaša i rakova je djelatnost koja se obavlja još od davnina, tradicionalno je povezana sa stanovništvom, a u posljednje se vrijeme pretvara u unosnu industriju vezanu za turizam. U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 3 000 tona dagnji koje se plasiraju isključivo na domaćem tržištu jer su vrlo dobra hrana u prehrani ljudi zbog bjelančevina visoke kakvoće i nadasve osebujnih senzoričkih svojstava. Izlovljeni školjkaši namijenjeni za potrebe tržišta ujedno udovoljavaju odredbama Pravilnika o higijeni hrane životinjskog podrijetla (Anon., 2007.b) i kao takvi se dopremaju u otpremne centre i pakiraju se u ambalažne jedinice. Uz monitoring u proizvodnim područjima i područjima za ponovno polaganje, uspostavljen je sustav nadzora koji obuhvaća laboratorijska ispitivanja s ciljem provjere subjekta u poslovanju s hranom (SPH) u smislu udovoljavanja zahtjevima utvrđenim za konačni proizvod u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije. Također, uz navedene kontrole, važno je i provođenje dobre higijenske prakse prilikom prijevoza i skladištenja školjkaša prvenstveno radi zdravlja samih potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Natalija Džafić (autor)

Avatar Url Bela Njari (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džafić, Natalija; Fumić, Tihana; Njari, Bela
Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (2012), 4; 322-327 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, ostalo)
Džafić, N., Fumić, T. & Njari, B. (2012) Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 14 (4), 322-327.
@article{article, author = {D\v{z}afi\'{c}, Natalija and Fumi\'{c}, Tihana and Njari, Bela}, year = {2012}, pages = {322-327}, keywords = {dagnje, nadzor}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Uzgoj dagnji (Mytilus galloprovincialis) kao sigurne hrane}, keyword = {dagnje, nadzor} }
@article{article, author = {D\v{z}afi\'{c}, Natalija and Fumi\'{c}, Tihana and Njari, Bela}, year = {2012}, pages = {322-327}, keywords = {mussels, monitoring}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {14}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Farming of mussels (Mytilus galloprovincialis)as safe food}, keyword = {mussels, monitoring} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Zoological Record Online





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font