Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599553

Optimiziranje krioprezervacijskih uvjeta za vinovu lozu (Vitis vinifera L.)


Zvjezdana Marković, Philippe Chatelet, Jasminka Karoglan Kontić, Florent Engelmann
Optimiziranje krioprezervacijskih uvjeta za vinovu lozu (Vitis vinifera L.) // Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma, 14-18, veljače 2011. Opatija, Hrvatska
Opatija, Hrvatska, 2011. str. 256-257 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 599553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiziranje krioprezervacijskih uvjeta za vinovu lozu (Vitis vinifera L.)
(Towards optimizing cryopreservation procedures for grapevine (Vitis vinifera L.))

Autori
Zvjezdana Marković, Philippe Chatelet, Jasminka Karoglan Kontić, Florent Engelmann

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma, 14-18, veljače 2011. Opatija, Hrvatska / - , 2011, 256-257

ISBN
978-953-6135-73-8

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma,

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Vitis vinifera L.; krioprezervacija; enkapsulacija-dehidracija; droplet-vitrifikacija
(Vitis vinifera L.; cryopreservation; encapsulation-dehydration; droplet-vitrification)

Sažetak
Optimiziranje uvjeta kriprezervacije nužno je za njezino korištenje u očuvanju biljnih genetskih resursa. U ovom radu uspoređuju se dva protokola za krioprezervaciju vegetacijskih vršaka vinove loze, enkapsulacija-dehidratacija (E-D) i droplet-vitrifikacija (D-V). Mikro reznice (nodijski odsječci) s jednim pupom posađene su na 1/2 MS medij s dodatkom 1μM zeatin-ribozida (ZR) te su na tom mediju rasle različito vrijeme prije izolacije vegetacijskog vrška i krioprezervacije. Kod metode E-D testiran je utjecaj predtretmana saharozom (koncentracija i trajanje), trajanje dehidracije i veličina eksplantata. Predtretman s dnevnim povećanjem koncentracije saharoze od 0.25 do 1.0M i dehidracija do 24% sadržaja vode (u svježoj tvari), te veličina eksplantata od 2 i 1 mm rezultirali su regeneracijom od 16% i 36%. Kod metode D-V uspoređene su vitrifikacijske otopine (PVS2 i PVS3). Najveći postotak regeneracija nakon krioprezervacije (50%) postignut je pri izolaciji vegetacijskih vršaka sa mikroreznica nakon 2 tjedna, te vitrificiranih 50 min sa PVS2. Do regeneracije nije došlo kod vršaka izoliranih nakon dužeg vremena na mediju sa ZR, te je stoga potrebno definirati optimalno trajanje kulture nodijskih odsječaka na ZR mediju.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zvjezdana Marković, Philippe Chatelet, Jasminka Karoglan Kontić, Florent Engelmann
Optimiziranje krioprezervacijskih uvjeta za vinovu lozu (Vitis vinifera L.) // Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma, 14-18, veljače 2011. Opatija, Hrvatska
Opatija, Hrvatska, 2011. str. 256-257 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Zvjezdana Marković, Philippe Chatelet, Jasminka Karoglan Kontić, Florent Engelmann (2011) Optimiziranje krioprezervacijskih uvjeta za vinovu lozu (Vitis vinifera L.). U: Zbornik sažetaka 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma, 14-18, veljače 2011. Opatija, Hrvatska.
@article{article, year = {2011}, pages = {256-257}, keywords = {Vitis vinifera L., krioprezervacija, enkapsulacija-dehidracija, droplet-vitrifikacija}, isbn = {978-953-6135-73-8}, title = {Optimiziranje krioprezervacijskih uvjeta za vinovu lozu (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Vitis vinifera L., krioprezervacija, enkapsulacija-dehidracija, droplet-vitrifikacija}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, year = {2011}, pages = {256-257}, keywords = {Vitis vinifera L., cryopreservation, encapsulation-dehydration, droplet-vitrification}, isbn = {978-953-6135-73-8}, title = {Towards optimizing cryopreservation procedures for grapevine (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Vitis vinifera L., cryopreservation, encapsulation-dehydration, droplet-vitrification}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font