Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599531

PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE


Adanić, Andrea
PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 599531 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE
(REVIEW OF MICROBIOLOGICAL, CHEMICAL AND MOLECULAR METHOD FOR DETERMINING THE FOOD SAFETY)

Autori
Adanić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2012

Stranica
53

Mentor
Frece, Jadranka

Ključne riječi
namirnice životinjskog podrijetla; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode; API test
(foods of animal origin; pathogens microorganisms; conventional microbiological methods; API test)

Sažetak
Konvencionalne mikrobiološke metode za detekciju patogena su dugotrajne. Postoje i mnoge brže metode, međutim konvencionalne mikrobiološke metode za ispitivanje zdravstvene sigurnosti hrane još uvijek ostaju službena korištena metoda. Svrha ovog rada bila je usporediti mikrobiološke, molekularne i biokemijske metode u određivanju patogenih mikroorganizama iz uzoraka kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka. Od ukupno 15 analiziranih uzoraka namirnica životinjskog podrijetla 73, 3 % uzoraka su bili pozitivni na Listeria vrste na PALCAM agaru, a u samo 13, 3 % uzoraka API- Listeria testom je potvrđena L. monocytogenes. Od 100 % uzoraka pozitivnih na stafilokoke na Baird-Parker agaru, API Staph testom u 26, 6 % uzoraka potvrđena je Staphylococcus aureus. Bakterija iz roda Salmonella sp. dokazana je API 20 E testom u 9 od 15 uzoraka (3 kravlja, 3 ovčje i 3 kozja).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jadranka Frece (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Adanić, Andrea
PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Adanić, A. (2012) 'PRIKAZ MIKROBIOLOŠKIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODREĐIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Adani\'{c}, Andrea}, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {namirnice \v{z}ivotinjskog podrijetla, patogeni mikroorganizmi, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode, API test}, title = {PRIKAZ MIKROBIOLO\v{S}KIH, KEMIJSKIH I MOLEKULARNIH METODA ZA ODRE\DJIVANJE ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI HRANE}, keyword = {namirnice \v{z}ivotinjskog podrijetla, patogeni mikroorganizmi, klasi\v{c}ne mikrobiolo\v{s}ke metode, API test}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Adani\'{c}, Andrea}, year = {2012}, pages = {53}, keywords = {foods of animal origin, pathogens microorganisms, conventional microbiological methods, API test}, title = {REVIEW OF MICROBIOLOGICAL, CHEMICAL AND MOLECULAR METHOD FOR DETERMINING THE FOOD SAFETY}, keyword = {foods of animal origin, pathogens microorganisms, conventional microbiological methods, API test}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font