Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 59925

AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE


Drezner, Georg; Novoselović, Dario; Ćosić, Jasenka; Jurković, Zorica; Sudar, Rezica
AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka / Mustapić Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 59925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE
(AGRONOMIC AND TECHNOLOGICAL TRAITS OF OS WHEAT CULTIVARS)

Autori
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Ćosić, Jasenka ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Mustapić Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999

Skup
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Agronomska svojstva; tehnološka svojstva
(Agronomic traits; technological traits)

Sažetak
Sorte pšenice odlikuju se, razlikuju i vrednuju po mnogim svojstvima. Proizvođačima pšenice je, još uvijek, najznačajniji urod zrna, a tehnolozima kakvoćai iskorištenje sirovine za proizvodnju kruha, tjestenina, biskvita i sl. Ta svojstva, značajna proizvođačima pšenice, genetski su uvjetovana, ali i u znatnoj mjeri ovisna o okolinskim činiteljima. U ekonomičnoj proizvodnji i preradi pšenice veći profit ostvaruje se sortama s većim vrijednostima i stabilnošću gore spomenutih svojstava. Cilj rada je utvrditi kojim se značajnim svojstvima odlikuju OS sorte pšenice. Zato su u pokusima Poljoprivrednog instituta Osijek analizirana agronomska svojstva (urod zrna, masa 1000 zrna, visina stabljike, broj zrna/m2 , hektolitarska masa, otpornost na najznačajnije bolesti pšenice, osipanje i proklijavanje zrna na klasu i datum klasanja) i neka tehnološka svojstva (sadržaj bjelančevina, sadržaj glutena, sedimentacijska vrijednost, fizička svojstva tijesta i amilolitička aktivnost) OS sorti pšenice od 1993. do 1998. godine. Utvrđene su srednje vrijednosti, koeficijenti varijacije za analizirana svojstva, a za urod zrna i koeficijenti regresije. Urađene analize najznačajnijih svojstava OS sorti pšenice i uvid u zastupljenost tih sorti u proizvodnji mogu pomoći oplemenjivačima u izboru roditelja za križanje i stvaranje novih sorti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
00730101

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Drezner, Georg; Novoselović, Dario; Ćosić, Jasenka; Jurković, Zorica; Sudar, Rezica
AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka / Mustapić Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Drezner, G., Novoselović, D., Ćosić, J., Jurković, Z. & Sudar, R. (1999) AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE. U: Mustapić Zvonko (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {Drezner, Georg and Novoselovi\'{c}, Dario and \'{C}osi\'{c}, Jasenka and Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica}, year = {1999}, pages = {99}, keywords = {Agronomska svojstva, tehnolo\v{s}ka svojstva}, title = {AGRONOMSKA I TEHNOLO\v{S}KA SVOJSTVA OS SORTI P\v{S}ENICE}, keyword = {Agronomska svojstva, tehnolo\v{s}ka svojstva}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Drezner, Georg and Novoselovi\'{c}, Dario and \'{C}osi\'{c}, Jasenka and Jurkovi\'{c}, Zorica and Sudar, Rezica}, year = {1999}, pages = {99}, keywords = {Agronomic traits, technological traits}, title = {AGRONOMIC AND TECHNOLOGICAL TRAITS OF OS WHEAT CULTIVARS}, keyword = {Agronomic traits, technological traits}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font