Pregled bibliografske jedinice broj: 59925
AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE
AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE // Zbornik sažetaka / Mustapić Zvonko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 59925 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
AGRONOMSKA I TEHNOLOŠKA SVOJSTVA OS SORTI PŠENICE
(AGRONOMIC AND TECHNOLOGICAL TRAITS OF OS WHEAT CULTIVARS)
Autori
Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Ćosić, Jasenka ; Jurković, Zorica ; Sudar, Rezica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Mustapić Zvonko - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999
Skup
XXXV. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem Hrvatska agrikulturna znanost na pragu trećeg tisućljeća
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.02.1999. - 25.02.1999
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Agronomska svojstva; tehnološka svojstva
(Agronomic traits; technological traits)
Sažetak
Sorte pšenice odlikuju se, razlikuju i vrednuju po mnogim svojstvima. Proizvođačima pšenice je, još uvijek, najznačajniji urod zrna, a tehnolozima kakvoćai iskorištenje sirovine za proizvodnju kruha, tjestenina, biskvita i sl. Ta svojstva, značajna proizvođačima pšenice, genetski su uvjetovana, ali i u znatnoj mjeri ovisna o okolinskim činiteljima. U ekonomičnoj proizvodnji i preradi pšenice veći profit ostvaruje se sortama s većim vrijednostima i stabilnošću gore spomenutih svojstava. Cilj rada je utvrditi kojim se značajnim svojstvima odlikuju OS sorte pšenice. Zato su u pokusima Poljoprivrednog instituta Osijek analizirana agronomska svojstva (urod zrna, masa 1000 zrna, visina stabljike, broj zrna/m2 , hektolitarska masa, otpornost na najznačajnije bolesti pšenice, osipanje i proklijavanje zrna na klasu i datum klasanja) i neka tehnološka svojstva (sadržaj bjelančevina, sadržaj glutena, sedimentacijska vrijednost, fizička svojstva tijesta i amilolitička aktivnost) OS sorti pšenice od 1993. do 1998. godine. Utvrđene su srednje vrijednosti, koeficijenti varijacije za analizirana svojstva, a za urod zrna i koeficijenti regresije. Urađene analize najznačajnijih svojstava OS sorti pšenice i uvid u zastupljenost tih sorti u proizvodnji mogu pomoći oplemenjivačima u izboru roditelja za križanje i stvaranje novih sorti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
00730101
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek
Profili:
Jasenka Ćosić
(autor)
Georg Drezner
(autor)
Rezica Sudar
(autor)
Dario Novoselović
(autor)
Zorica Jurković
(autor)