Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599180

Funkcionalna svojstva maslinovog ulja


Cik, Martina
Funkcionalna svojstva maslinovog ulja, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 599180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva maslinovog ulja
(Functional properties of Olive oil)

Autori
Cik, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
05.10

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
maslinovo ulje ; polifenoli ; mononezasićene masne kiseline ; protuupalna svojstva ; antioksidans ; prevencija bolesti srca i krvožilnog sustava ; mediteranska prehrana
(olive oil ; polyphenols ; monounsaturated fatty acids ; anti-inflammatory properties ; antioxidant ; prevention of cardiovascular diseases ; mediterranean nourishment)

Sažetak
Plodovi zimzelenog stabla pitome masline poznati su još od biblijskih vremena kao eliksir mladosti i ljepote. Ekstra djevičansko maslinovo ulje danas je među najcjenjenijim biljnim uljima zbog brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje. Ono je bogato prirodnim spojevima, polifenolima i flavonoidima, te vitaminom E i mononezasićenim masnim kiselinama za koje je dokazano da imaju protuupalna i antioksidacijska svojstva. Maslinovo ulje pomaže u sprječavanju nastanka kroničnih degenerativnih, srčanih i upalnih bolesti, te pozitivno utječe na dugovječnost. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča mediteransku prehranu s neizostavnim maslinovim uljem kao temelj pravilne prehrane. Brojna istraživanja potvrđuju značajna funkcionalna svojstva masline i maslinovog ulja u svim životnim stadijima. Pravilno utječe na rast i razvoj djeteta, te se preporuča konzumacija od najranije dobi kako bi se od malih nogu stvorila jedna dobra navika za cijeli život.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Cik, Martina
Funkcionalna svojstva maslinovog ulja, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Cik, M. (2012) 'Funkcionalna svojstva maslinovog ulja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Cik, Martina}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {maslinovo ulje, polifenoli, mononezasi\'{c}ene masne kiseline, protuupalna svojstva, antioksidans, prevencija bolesti srca i krvo\v{z}ilnog sustava, mediteranska prehrana}, title = {Funkcionalna svojstva maslinovog ulja}, keyword = {maslinovo ulje, polifenoli, mononezasi\'{c}ene masne kiseline, protuupalna svojstva, antioksidans, prevencija bolesti srca i krvo\v{z}ilnog sustava, mediteranska prehrana}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Cik, Martina}, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {olive oil, polyphenols, monounsaturated fatty acids, anti-inflammatory properties, antioxidant, prevention of cardiovascular diseases, mediterranean nourishment}, title = {Functional properties of Olive oil}, keyword = {olive oil, polyphenols, monounsaturated fatty acids, anti-inflammatory properties, antioxidant, prevention of cardiovascular diseases, mediterranean nourishment}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font