Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599156

Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća


Domazet, Ivan
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 599156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća
(Functional properties of some types of tubers)

Autori
Domazet, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.10

Godina
2012

Stranica
56

Mentor
Mandić, Milena L.

Neposredni voditelj
Novak, Ivana

Ključne riječi
Krumpir (Solanum tuberosum ; L.) ; slatki krumpir (Ipomoea batatas ; L.) ; polifenoli ; antocijanini ; antioksidansi ; antioksidacijska aktivnost
(Potato (Solanum tuberosum ; L.) ; sweet potato (Ipomoea batatas ; L.) ; polyphenols ; anthocyanin ; antioxidants ; antioxidant activity.)

Sažetak
U ovom radu određivan je antioksidacijski kapacitet, te sadržaj ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina u različitim vrstama gomoljastog povrća iz reda Solanales. Analizirani su krumpiri bijelog, plavog i crvenog mesa, te batat bijele i narančaste boje mesa. Ekstrakcija polifenola provedena je primjenom ultrazvučnih valova uz otapalo metanol/HCl = 99/1, v/v. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola korištena je spekrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. Najveći sadržaj ukupnih polifenola određen je u plavom (92, 69 mg GAE / 100 g FW), dok bijeli krumpir sadrži najmanji udio (30, 34 GAE / 100 g FW). U bijelom i narančastom batatu sadržaj ukupnih polifenola iznosio je 79, 49 GAE / 100 g FW odnosno 72, 33 GAE / 100 g FW. Sadržaj ukupnih antocijanina određen je pH-diferencijalnom metodom i izražen u ekvivalentima cijanidin-3-glukozida. Antocijanini su nađeni jedino u plavom i crvenom krumpiru, u količini od 26, 57 odnosno 6, 77 mg Cyd- 3-glu / 100 g FW. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata analiziranog povrća određen je DPPH metodom i izražen u ekvivalentima Troloxa (TE) / kg svježe mase povrća. Najveći antioksidacijski kapacitet određen je za narančasti batat (8.43 mmol TE / kg FW), a najniži za plavi krumpir (6, 73 mmol TE / kg FW). Očekivana korelacija između sadržaja ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti nije dobivena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Avatar Url Ivana Novak Jovanović (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Domazet, Ivan
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Domazet, I. (2012) 'Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Domazet, Ivan}, year = {2012}, pages = {56}, keywords = {Krumpir (Solanum tuberosum, L.), slatki krumpir (Ipomoea batatas, L.), polifenoli, antocijanini, antioksidansi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povr\'{c}a}, keyword = {Krumpir (Solanum tuberosum, L.), slatki krumpir (Ipomoea batatas, L.), polifenoli, antocijanini, antioksidansi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Domazet, Ivan}, year = {2012}, pages = {56}, keywords = {Potato (Solanum tuberosum, L.), sweet potato (Ipomoea batatas, L.), polyphenols, anthocyanin, antioxidants, antioxidant activity.}, title = {Functional properties of some types of tubers}, keyword = {Potato (Solanum tuberosum, L.), sweet potato (Ipomoea batatas, L.), polyphenols, anthocyanin, antioxidants, antioxidant activity.}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font