Pregled bibliografske jedinice broj: 599156
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 599156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna svojstva nekih vrsta gomoljastog povrća
(Functional properties of some types of tubers)
Autori
Domazet, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.10
Godina
2012
Stranica
56
Mentor
Mandić, Milena L.
Neposredni voditelj
Novak, Ivana
Ključne riječi
Krumpir (Solanum tuberosum ; L.) ; slatki krumpir (Ipomoea batatas ; L.) ; polifenoli ; antocijanini ; antioksidansi ; antioksidacijska aktivnost
(Potato (Solanum tuberosum ; L.) ; sweet potato (Ipomoea batatas ; L.) ; polyphenols ; anthocyanin ; antioxidants ; antioxidant activity.)
Sažetak
U ovom radu određivan je antioksidacijski kapacitet, te sadržaj ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina u različitim vrstama gomoljastog povrća iz reda Solanales. Analizirani su krumpiri bijelog, plavog i crvenog mesa, te batat bijele i narančaste boje mesa. Ekstrakcija polifenola provedena je primjenom ultrazvučnih valova uz otapalo metanol/HCl = 99/1, v/v. Za određivanje sadržaja ukupnih polifenola korištena je spekrofotometrijska Folin-Ciocalteu (FC) metoda. Najveći sadržaj ukupnih polifenola određen je u plavom (92, 69 mg GAE / 100 g FW), dok bijeli krumpir sadrži najmanji udio (30, 34 GAE / 100 g FW). U bijelom i narančastom batatu sadržaj ukupnih polifenola iznosio je 79, 49 GAE / 100 g FW odnosno 72, 33 GAE / 100 g FW. Sadržaj ukupnih antocijanina određen je pH-diferencijalnom metodom i izražen u ekvivalentima cijanidin-3-glukozida. Antocijanini su nađeni jedino u plavom i crvenom krumpiru, u količini od 26, 57 odnosno 6, 77 mg Cyd- 3-glu / 100 g FW. Antioksidacijski kapacitet ekstrakata analiziranog povrća određen je DPPH metodom i izražen u ekvivalentima Troloxa (TE) / kg svježe mase povrća. Najveći antioksidacijski kapacitet određen je za narančasti batat (8.43 mmol TE / kg FW), a najniži za plavi krumpir (6, 73 mmol TE / kg FW). Očekivana korelacija između sadržaja ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti nije dobivena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek