Pregled bibliografske jedinice broj: 599112
Označavanje i prehrambena vrijednost kruha
Označavanje i prehrambena vrijednost kruha, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 599112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Označavanje i prehrambena vrijednost kruha
(Labeling and nutritive value of bread)
Autori
Hajek, Dora
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
24
Mentor
Koceva Komlenić, Daliborka
Ključne riječi
kruh ; obilježavanje ; potrošač ; informacija ; prehrambena vrijednost ; energija
(bread ; labeling ; consumer ; information ; nutritive value ; energy)
Sažetak
U današnjem svijetu potrošači moraju biti svjesni što sadrži proizvod koji koriste, a posebice što sadrži hrana koju konzumiraju. Zbog toga je pravilno i potpuno obilježavanje proizvoda od velikog značaja. Cilj obilježavanja namirnica je zaštititi interesa potrošača i davanje osnove temeljem koje će potrošači biti potpuno informirani o hrani koju konzumiraju te im na taj način omogućiti izbor hrane. U pekarskim proizvodima važno je istaknuti npr. alergene (gluten) ili iskoristive ugljikohidrate kod dijabetičkog kruha. Prehrana čovjeka mora organizmu osiguravati dovoljnu količinu i optimalan odnos proteina, ugljikohidrata, masti, vitamina, minerala i tekućine. Tako se podmiruju potrebe organizma za energetskim, gradivnim i zaštitnim tvarima. Prehrambena vrijednost namirnice je pojam koji nam pomaže u određivanju optimalnih vrsta i količina hrane, kojom osiguravamo dovoljnu energiju i izbalansiran odnos sastojaka hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-1130475-2722 - Unapređenje kakvoće, trajnosti i funkcionalnosti proizvoda na bazi pšenice (Koceva Komlenić, Daliborka, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daliborka Koceva Komlenić
(mentor)