Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 599103

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Vilušić, Milica; Tomić, Aleksandra
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 4; 96-105 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 599103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja
(Effects of microwave heating on oxidative stability of sunflower oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Vilušić, Milica ; Tomić, Aleksandra

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 35 (2012), 4; 96-105

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
suncokretovo ulje ; oksidacijska stabilnost ; mikrovalno zagrijavanje
(sunflower oil ; oxidative stability ; microwave heating)

Sažetak
Mikrovalno zagrijavanje je moderna i široko primjenjivana metoda za pripremanje hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost hladno prešanog suncokretovog ulja, visokooleinskog suncokretovog ulja te njihovih smjesa. Biljna ulja su zagrijavana u mikrovalnoj pećnici kod različite snage u vremenu pet minuta. Također, uzorci su zagrijavani u mikrovalnoj pećnici kod snage 300 W u različitim vremenima trajanja. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja tijekom mikrovalnog zagrijavanja. Visokooleinsko suncokretovo ulje ima bolju stabilnost prema oksidaciji upravo zbog visokog udjela oleinske kiseline. Dodatkom visokooleinskog suncokretovog ulja u hladno prešano ulje dolazi do promjene oksidacijske stabilnosti smjese ulja. Primjenom veće snage i vremena trajanja mikrovalnog zagrijavanja dolazi do većeg oksidacijskog kvarenja ispitivanih ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Anita Pichler (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Vilušić, Milica; Tomić, Aleksandra
Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja // Glasnik zaštite bilja, 35 (2012), 4; 96-105 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Vilušić, M. & Tomić, A. (2012) Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja. Glasnik zaštite bilja, 35 (4), 96-105.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Vilu\v{s}i\'{c}, Milica and Tomi\'{c}, Aleksandra}, year = {2012}, pages = {96-105}, keywords = {suncokretovo ulje, oksidacijska stabilnost, mikrovalno zagrijavanje}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {35}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost suncokretovog ulja}, keyword = {suncokretovo ulje, oksidacijska stabilnost, mikrovalno zagrijavanje} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Vilu\v{s}i\'{c}, Milica and Tomi\'{c}, Aleksandra}, year = {2012}, pages = {96-105}, keywords = {sunflower oil, oxidative stability, microwave heating}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {35}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Effects of microwave heating on oxidative stability of sunflower oil}, keyword = {sunflower oil, oxidative stability, microwave heating} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font