Pregled bibliografske jedinice broj: 598895
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 5; 58-66 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598895 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ekstrakta ružmarina I maslinovog
lista na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
(The effect of added rosemary extract and olive leaf
on oxidative stability of pumpkin seed oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Drčec, Marika
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34
(2011), 5;
58-66
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test
(pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidanasa ekstrakta ružmarina (Oxy` Less Clear, StabilEnhanceOSR) i ekstrakta maslinovog lista u udjelima 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja i djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijsku stabilnost ulja, sa i bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less Clear kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt StabilEnhanceOSR I ekstrakt maslinovog lista. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelima 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak 0.04 %. Primjena ekstrakta ružmarina StabilEnhanceOSR (0.04 % I 0.1 %) nije se pokazala uspješna u porastu stabilnosti bučinog ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts