Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598893

Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Slačanac, Vedran; Đurkan, Tomislav
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 1; 68-76 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 598893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
(The effect of natural antioxidants on the oxidative stability of pumpkin seed oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Slačanac, Vedran ; Đurkan, Tomislav

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34 (2011), 1; 68-76

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test
(pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test)

Sažetak
Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara) u udjelima od 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja I djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa I bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature od 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja I ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0.04 %. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Slačanac, Vedran; Đurkan, Tomislav
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 1; 68-76 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Slačanac, V. & Đurkan, T. (2011) Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja. Glasnik zaštite bilja, 34 (1), 68-76.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Sla\v{c}anac, Vedran and \DJurkan, Tomislav}, year = {2011}, pages = {68-76}, keywords = {bu\v{c}ino ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, Oven test}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {34}, number = {1}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bu\v{c}inog ulja}, keyword = {bu\v{c}ino ulje, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidansi, Oven test} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Sla\v{c}anac, Vedran and \DJurkan, Tomislav}, year = {2011}, pages = {68-76}, keywords = {pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants, Oven test}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {34}, number = {1}, issn = {0350-9664}, title = {The effect of natural antioxidants on the oxidative stability of pumpkin seed oil}, keyword = {pumpkin seed oil, oxidative stability, natural antioxidants, Oven test} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font