Pregled bibliografske jedinice broj: 598893
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja // Glasnik zaštite bilja, 34 (2011), 1; 68-76 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prirodnih antioksidanasa na oksidacijsku
stabilnost bučinog ulja
(The effect of natural antioxidants on the oxidative
stability of pumpkin seed oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Slačanac, Vedran ; Đurkan, Tomislav
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 34
(2011), 1;
68-76
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
bučino ulje ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidansi ; Oven test
(pumpkin seed oil ; oxidative stability ; natural antioxidants ; Oven test)
Sažetak
Oksidacija lipida je prepoznata kao glavni problem u jestivim uljima, ona prouzrokuje važnu promjenu kemijskih, senzorskih I nutritivnih svojstava. U ovom radu istraživan je utjecaj prirodnih antioksidanasa (ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS, ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt nara) u udjelima od 0.04 % I 0.1 % na oksidacijsku stabilnost bučinog ulja I djevičanskog bučinog ulja. Oksidacijska stabilnost ulja, sa I bez dodanog prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Oven testa. Rezultati Oven testa prikazani su kao vrijednost peroksidnog broja (mmol O2/kg) nakon određenog vremena držanja uzorka pri temperature od 63°C, odnosno tijekom četiri dana trajanja testa. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost ima ekstrakt ružmarina Oxy` Less CS kod obje koncentracije u odnosu na ekstrakt zelenog čaja I ekstrakt nara 10. Ispitivani prirodni antioksidansi dodani u udjelu 0.1 % efikasnije štite ova ulja od oksidacije u odnosu na dodatak udjela 0.04 %. Također, dodatkom prirodnih antioksidanasa postiže se veća uspješnost zaštite djevičanskog bučinog ulja od oksidacijskog kvarenja u odnosu na zaštitu bučinog ulja. Djevičansko bučino ulje pokazuje veću održivost ili stabilnost prema oksidacijskom kvarenju.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Vedran Slačanac
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Anita Pichler
(autor)
Andrija Pozderović
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts