Pregled bibliografske jedinice broj: 598886
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 5; 34-42 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598886 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost
smjese biljnih ulja
(Influence of antioxidants on oxidative stability of
blend vegetable oils)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pašić, Melita ; Lenart, Lidija
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33
(2010), 5;
34-42
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidans ; propil galat
(vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidant ; propyl gallate)
Sažetak
Jestiva ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, a naročito s polinezasićenim masnim kiselinama, osjetljivija su na oksidaciju. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, s dodanim sintetskim i prirodnim antioksidansom i bez njega, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Ispitivana je kombinacija suncokretovog ulja (50 %) i ostalih pojedinih vrsta biljnih ulja (50 %): repičino ulje, ulje kukuruzne klice, sojino ulje i ulje pšeničnih klica. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %), prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessClear (0, 5 %) i prirodnog ekstrakta zelenog čaja (0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dviju vrsta biljnih ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat testa (model 743, Metrohm). Rezultat oksidacije ulja izražen je s indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Prirodni antioksidans ekstrakt zelenog čaja uspješnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na prirodni ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i sintetski propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt zelenog čaja u odnosu na ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i propil galat u svim ispitivanim smjesama biljnih ulja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts