Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598886

Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Pašić, Melita; Lenart, Lidija
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 5; 34-42 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 598886 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
(Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Pašić, Melita ; Lenart, Lidija

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 33 (2010), 5; 34-42

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; prirodni antioksidans ; propil galat
(vegetable oils ; oxidative stability ; natural antioxidant ; propyl gallate)

Sažetak
Jestiva ulja s visokim udjelom nezasićenih masnih kiselina, a naročito s polinezasićenim masnim kiselinama, osjetljivija su na oksidaciju. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, s dodanim sintetskim i prirodnim antioksidansom i bez njega, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Ispitivana je kombinacija suncokretovog ulja (50 %) i ostalih pojedinih vrsta biljnih ulja (50 %): repičino ulje, ulje kukuruzne klice, sojino ulje i ulje pšeničnih klica. U ovom je radu istraživan utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %), prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessClear (0, 5 %) i prirodnog ekstrakta zelenog čaja (0, 3 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Oksidacija smjese dviju vrsta biljnih ulja (50:50) inducirana je i mjerena primjenom Rancimat testa (model 743, Metrohm). Rezultat oksidacije ulja izražen je s indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni faktor (PF). Prirodni antioksidans ekstrakt zelenog čaja uspješnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u testiranim dozama u odnosu na prirodni ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i sintetski propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da veću antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period, ima ekstrakt zelenog čaja u odnosu na ekstrakt ružmarina Oxy LessClear i propil galat u svim ispitivanim smjesama biljnih ulja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Pašić, Melita; Lenart, Lidija
Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Glasnik zaštite bilja, 33 (2010), 5; 34-42 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A., Pašić, M. & Lenart, L. (2010) Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja. Glasnik zaštite bilja, 33 (5), 34-42.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Pa\v{s}i\'{c}, Melita and Lenart, Lidija}, year = {2010}, pages = {34-42}, keywords = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidans, propil galat}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {33}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj antioksidansa na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja}, keyword = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, prirodni antioksidans, propil galat} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Pa\v{s}i\'{c}, Melita and Lenart, Lidija}, year = {2010}, pages = {34-42}, keywords = {vegetable oils, oxidative stability, natural antioxidant, propyl gallate}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, volume = {33}, number = {5}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of antioxidants on oxidative stability of blend vegetable oils}, keyword = {vegetable oils, oxidative stability, natural antioxidant, propyl gallate} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • FSTA: Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font