Pregled bibliografske jedinice broj: 598878
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Croatian journal of food science and technology, 2 (2010), 1; 18-25 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 598878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na
oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
(Influence of propyl gallate and rosemary extract on
oxidative stability of blend vegetable oils)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Volmut, Katica
Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 2
(2010), 1;
18-25
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; propil galat ; ekstrakt ružmarina
(vegetable oils ; oxidative stability ; propyl gallate ; rosemary extract)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessCS (0, 1 %) i StabilEnhanceOSR (0, 1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje i ulje koštica grožđa. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskog i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni factor (PF). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina Oxy LessCS efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u odnosu na StabilEnhanceOSR i propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period i zaštitni faktor ima ekstrakt ružmarina, Oxy LessCS, u svim smjesama ulja. Sintetski antioksidans propil galat efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese ulja u odnosu na StabilEnhanceOSR.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts