Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598878

Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja


Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Volmut, Katica
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Croatian journal of food science and technology, 2 (2010), 1; 18-25 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 598878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja
(Influence of propyl gallate and rosemary extract on oxidative stability of blend vegetable oils)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Pozderović, Andrija ; Pichler, Anita ; Volmut, Katica

Izvornik
Croatian journal of food science and technology (1847-3466) 2 (2010), 1; 18-25

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
biljna ulja ; oksidacijska stabilnost ; propil galat ; ekstrakt ružmarina
(vegetable oils ; oxidative stability ; propyl gallate ; rosemary extract)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj sintetskog antioksidansa propil galata (0, 01 %) i prirodnog ekstrakta ružmarina Oxy LessCS (0, 1 %) i StabilEnhanceOSR (0, 1 %) na oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih vrsta biljnih ulja (50:50). Istraživana je smjesa suncokretovog ulja (50 %) i ostalih vrsta biljnih ulja (50 %): sojino ulje, ulje kukuruzne klice, repičino ulje i ulje koštica grožđa. Oksidacijska stabilnost različitih smjesa biljnih ulja, sa i bez dodanog sintetskog i prirodnog antioksidansa, ispitivana je primjenom Rancimat testa. Rezultat oksidacije ulja izražen je sa indukcijskim periodom (IP) na bazi kojih je računat i zaštitni factor (PF). Stabilnost smjese ulja proporcionalna je indukcijskom periodu. Prirodni antioksidans ekstrakt ružmarina Oxy LessCS efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese suncokretovog ulja i ostalih ispitivanih ulja (50:50) u odnosu na StabilEnhanceOSR i propil galat. Rezultat istraživanja pokazuje da visoku antioksidacijsku aktivnost, mjerenu kao indukcijski period i zaštitni faktor ima ekstrakt ružmarina, Oxy LessCS, u svim smjesama ulja. Sintetski antioksidans propil galat efikasnije povećava oksidacijsku stabilnost smjese ulja u odnosu na StabilEnhanceOSR.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Avatar Url Anita Pichler (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Pozderović, Andrija; Pichler, Anita; Volmut, Katica
Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja // Croatian journal of food science and technology, 2 (2010), 1; 18-25 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Pozderović, A., Pichler, A. & Volmut, K. (2010) Utjecaj propil galata i ekstrakta ružmarina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja. Croatian journal of food science and technology, 2 (1), 18-25.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Volmut, Katica}, year = {2010}, pages = {18-25}, keywords = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, propil galat, ekstrakt ru\v{z}marina}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {2}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Utjecaj propil galata i ekstrakta ru\v{z}marina na oksidacijsku stabilnost smjese biljnih ulja}, keyword = {biljna ulja, oksidacijska stabilnost, propil galat, ekstrakt ru\v{z}marina} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Pozderovi\'{c}, Andrija and Pichler, Anita and Volmut, Katica}, year = {2010}, pages = {18-25}, keywords = {vegetable oils, oxidative stability, propyl gallate, rosemary extract}, journal = {Croatian journal of food science and technology}, volume = {2}, number = {1}, issn = {1847-3466}, title = {Influence of propyl gallate and rosemary extract on oxidative stability of blend vegetable oils}, keyword = {vegetable oils, oxidative stability, propyl gallate, rosemary extract} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font