Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598814

Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Novoselović, Dario
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj // Sjemenarstvo, 24 (2007), 3-4; 177-185 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 598814 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj
(Yield of Kernels and Brewing Quality of Barley in the Republic of Croatia)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Novoselović, Dario

Izvornik
Sjemenarstvo (1330-0121) 24 (2007), 3-4; 177-185

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
ozimi ječam; jari ječam; kultivar; urod zrna; kvalitet slada
(spring barley; winter barley; variety; grain yield; quality of malting barley)

Sažetak
Provedena istraživanja o proizvodnji ozimog i jarog ječma u suodnosu sa pivarskom kakvoćom i urodom zrna u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1970-2002. godine. Analizom uroda zrna na temelju pokusa na Poljoprivrednom institutu Osijek, sorata koje su bile najzastupljenije u pojedinim petogodišnjim razdobljima u širokoj proizvodnji ustanovili smo povećanje uroda zrna od 94 kg/ha/godini kod ozimog ječma i 26 kg/ha/godini kod jarog ječma. Analiza pivarske kakvoće slada u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1999. do 2002. godine ukazuje da je, ukupno, ostvaren sadržaj ekstrakta od 79.19%, razlika ekstrakta od 2.49%, uz maseni udio bjelančevina u sladu od 12.53%, te kolbach indeks od 41.12, hartong od 42.36, viskozitet cp 8.6 od 1.549, i dijastatsku snaga od 309.Uspoređujući kakvoću slada sorti ozimog i jarog ječma, uočavamo da su u prosjeku sorte jarog ječma u odnosu na ozime imale viši i nepovoljniji sadržaj bjelančevina u sladu, ali povoljniji niži viskozitet i veću dijastatsku snagu slada. U proizvodnji ozimog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Mursa, Alpha, Pan, Robur, Sladoran, Plaisant, Rex, Zlatko, Angora, Lord i Barun. U proizvodnji jarog ječma u istraživanom razdoblju najznačajnije sorte bile su Union, Velebit, Berenice, Jaran, Gimpel, Astor, Scarlet.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Lalić, Alojzije, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Novoselović, Dario
Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj // Sjemenarstvo, 24 (2007), 3-4; 177-185 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Lalić, A., Kovačević, J., Šimić, G. & Novoselović, D. (2007) Analiza uroda zrna i pivarske kakvoće ječma u Republici Hrvatskoj. Sjemenarstvo, 24 (3-4), 177-185.
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Novoselovi\'{c}, Dario}, year = {2007}, pages = {177-185}, keywords = {ozimi je\v{c}am, jari je\v{c}am, kultivar, urod zrna, kvalitet slada}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {24}, number = {3-4}, issn = {1330-0121}, title = {Analiza uroda zrna i pivarske kakvo\'{c}e je\v{c}ma u Republici Hrvatskoj}, keyword = {ozimi je\v{c}am, jari je\v{c}am, kultivar, urod zrna, kvalitet slada} }
@article{article, author = {Lali\'{c}, Alojzije and Kova\v{c}evi\'{c}, Josip and \v{S}imi\'{c}, Gordana and Novoselovi\'{c}, Dario}, year = {2007}, pages = {177-185}, keywords = {spring barley, winter barley, variety, grain yield, quality of malting barley}, journal = {Sjemenarstvo}, volume = {24}, number = {3-4}, issn = {1330-0121}, title = {Yield of Kernels and Brewing Quality of Barley in the Republic of Croatia}, keyword = {spring barley, winter barley, variety, grain yield, quality of malting barley} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CAB Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font