Pregled bibliografske jedinice broj: 598661
Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared
Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared, 2012., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 598661 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konvekcijsko sušenje jabuke sorte Idared
(Convective desiccation of Idared apple sort)
Autori
Hukavec, Denis
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2012
Stranica
32
Mentor
Dobričević, Nadica
Ključne riječi
jabuka; sušenje; Idared
(apple; drying; Idared)
Sažetak
U ovom istraživanju korištena je zimska sorta jabuka Idared s proizvodnog područja sjeverozapadne Hrvatske. Svježi plodovi nakon berbe skladišteni su u rashladnom prostoru, a obrađivani u fazi užitne dospjelosti. Plodovi jabuke rezani su u oblik štapića 1x1 cm. Sušenje uzoraka rađeno je u laboratorijskoj sušari (tipa Retsch). U procesu sušenja svakih 20 minuta uzorku je mjerena masa, količina vode, temperatira zraka u sušari, temperatura zraka za sušenje na izlazu iz sušare, relativna vlažnost zraka i brzina zraka. U osušenim uzorcima određivan je indeks redidracije koji je pokazatelj kakvoće osušenog proizvoda. Prije pripreme uzorka za sušenje, kod plodova koji su korišteni kao uzorci određivana je masa, visina, širina, randman, količina kožice, količina sjemene lože, te količina vode u štapićima prije sušenja. Rezultati cjelokupnog istraživanja potvrdili su mogućnost konzerviranja jabuke sorte Idared(rezane u obliku štapića približne veličine 1x1 cm)sušenjem sa zadovoljavajućom kakvoćom gotovog proizvoda, te se u ovom istraživanju može zaključiti da bi plodovi jabuke konzervirani sušenjem mogli postati značajan proizvod naše prerađivačke industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija