Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598626

Karakterizacija autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika liofilizacijom i mikroinkapsulacijom


Jelečević, Tereza
Karakterizacija autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika liofilizacijom i mikroinkapsulacijom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 598626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika liofilizacijom i mikroinkapsulacijom
(Characterization of autochthonous lactic acid bacterial strains for the production of probiotics by lyophilization and microincapsulation)

Autori
Jelečević, Tereza

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2012

Stranica
57

Mentor
Šušković, Jagoda

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline; probiotici; prebiotički supstrati; liofilizacija; mikroinkapsulacija
(lactic acid bacteria; probiotics; prebiotic supstrates; lyophilization; microincapsulation)

Sažetak
Istraživanja u okviru probiotičkog koncepta provedena su sa odabranim sojevima bakterija mliječne kiseline (BMK) Lactobacillus sucicola/uvarum/capillatus BGG07-28, Enterococcus faecium ZG1-54 i Lactobacillus pentosus/paraplantarum/plantarum ZGPR2-25. Asimilacijom prebiotičkih supstrata postiže se pojačani probiotički, odnosno sinbiotički učinak. Ispitana je mogućnost asimilacije četiri prebiotička supstrata (manitola, laktuloze, raftiloze i inulina) s odabranim sojevima BMK u svrhu postizanja sinbiotičkog učinka. Odabrani sojevi najbolje rastu u hranjivim podlogama s prebioticima manitolom i laktulozom. Za određivanje bazičnih i kiselih svojstava površine mikrobnih stanica korištena je metoda mikrobne adhezije u tri otapala (etil-acetat, heksan, kloroform). Rezultati ispitivanja mikrobne adhezije na kloroform pokazuju afinitet bakterijskih sojeva ZG1-54 i ZG2-25 za to kiselo otapalo, što upućuje na njihova elektron-donorska svojstva. Soj BGG07-28 je pokazao najveći afinitet za etil-acetat što upućuje na elektron-akceptorska (kisela) svojstva površine njegovih stanica. Odabrani sojevi imaju sposobnost asimilacije kolesterola, što bi moglo biti još jedno poželjno svojstvo probiotičkih bakterija. Okarakterizirani sojevi BMK proizvedeni su kao suhe aktivne kulture, postupkom liofilizacije, pri čemu je istražen zaštitni učinak različitih lioprotektora na njihovo preživljavanje. Provedena je i mikroinkapsulacija odabranih sojeva, u različitim nosačima, uz ispitivanje zaštitnog utjecaja mikroinkapsulacije u stresnim uvjetima gastrointestinalnog trakta. Mikroinkapsulirane stanice odbranih sojeva pokazale su bolje preživljavanje u simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta od vlažne bakterijske biomase.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-2007 - Probiotici, prebiotici i funkcionalne starter kulture (Šušković, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jagoda Šušković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jelečević, Tereza
Karakterizacija autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika liofilizacijom i mikroinkapsulacijom, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Jelečević, T. (2012) 'Karakterizacija autohtonih sojeva bakterija mliječne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika liofilizacijom i mikroinkapsulacijom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jele\v{c}evi\'{c}, Tereza}, year = {2012}, pages = {57}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, prebioti\v{c}ki supstrati, liofilizacija, mikroinkapsulacija}, title = {Karakterizacija autohtonih sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline u svrhu proizvodnje probiotika liofilizacijom i mikroinkapsulacijom}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, probiotici, prebioti\v{c}ki supstrati, liofilizacija, mikroinkapsulacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jele\v{c}evi\'{c}, Tereza}, year = {2012}, pages = {57}, keywords = {lactic acid bacteria, probiotics, prebiotic supstrates, lyophilization, microincapsulation}, title = {Characterization of autochthonous lactic acid bacterial strains for the production of probiotics by lyophilization and microincapsulation}, keyword = {lactic acid bacteria, probiotics, prebiotic supstrates, lyophilization, microincapsulation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font