Pregled bibliografske jedinice broj: 598562
Utjecaj bentonita na organoleptiku Malvazije istarske
Utjecaj bentonita na organoleptiku Malvazije istarske, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč
CROSBI ID: 598562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bentonita na organoleptiku Malvazije istarske
(The impact of bentonite on organoleptic characteristics of Malvazija istarska)
Autori
Laginja, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel
Mjesto
Poreč
Datum
16.09
Godina
2010
Stranica
38
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Malvazija Istarska; bentonit; bentoflash
(Malvazija Istarska; bentonite; bentoflash)
Sažetak
U ovom završnom radu ispitivala sam utjecaj bentonita na organoleptiku vina Malvazije Istarske. Za bistrenje vina koristila sam bentonit Bentoflash proizvođača Evera. Nakon kontrolnog bistrenja u malom volumenu odredila sam dozu za bistrenje bačve. U vinu prije i nakon bistrenja određeni su kemijski parametri: količina alkohola, ukupnih kiselina, zaostalog šećera te ukupni ekstrakt. Utjecaj bentonita ispitan je i ocjenjivanjem organoleptičkih osobina vina prije i nakon bistrenja. Degustatori su uzorke “A“ i “ B“ ocjenjivali brojčano po metodi 100 pozitivnih bodova, te opisno po aromatsko profilu. Postupak bistrenja utjecao je na smanjenje ukupnog ekstrakta i uzrokovao je promjene u organoleptičkom profilu vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija