Pregled bibliografske jedinice broj: 598558
Utjecaj različitih postupaka u preradi grožđa na stabilnost vina Malvazije itarske
Utjecaj različitih postupaka u preradi grožđa na stabilnost vina Malvazije itarske, 2010., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel, Poreč
CROSBI ID: 598558 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih postupaka u preradi grožđa na stabilnost vina Malvazije itarske
(The effects of different processing techniques on the stability of Malvazija istarska wine)
Autori
Grbac, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel
Mjesto
Poreč
Datum
26.05
Godina
2010
Stranica
42
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Malvazija istarska; stabilnost; proteini; bentonit
(Malvazija istarska; stability; proteins; bentonite)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi koja je količina bistrila potrebna za stabilizaciju vina. Pokus se provodio na tri različita uzorka, tj. na tri uzorka proizvedena različitim tehnologijama, samotokom, prešanjem i maceracijom. Trebalo je utvrditi količinu bistrila potrebnu za stabilizaciju svakog od ovih uzorka.Na temelju provedenog istraživanja mogu zaključiti da je za stabilnost ovih vina bila potrebna velika količina bistrila, za neke uzorke i veća od standardne i onih koje se preporučuju. Mjerenjem NTU vrijednosti dobila sam rezultate koji ukazuju da minimalna količina bistrila za postizanje stabilnosti iznosi 180 g/hl pa sve do 200 g/hl. Određivanje proteinske stabilnosti pomoću turbidimetra se pokazalo puno preciznije. Vizualni test je pogodan za brzo i okvirno određivanje stabilnosti vina ali nije dovoljno precizan i pouzdan.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija