Pregled bibliografske jedinice broj: 598540
Hranjivost dijelova i cijele biljke silažnog kukuruza u različitim stadijima zrelosti zrna
Hranjivost dijelova i cijele biljke silažnog kukuruza u različitim stadijima zrelosti zrna, 2012., doktorska disertacija, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 598540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranjivost dijelova i cijele biljke silažnog kukuruza u različitim stadijima zrelosti zrna
(Nutritive value of parts and whole maize plant for silage differing in grain maturity)
Autori
Goran, Kiš
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.07
Godina
2012
Stranica
118
Mentor
Grbeša, Darko
Ključne riječi
Hranjivost; kemiski sastav; in vitro probavljivost; dijelovi biljke; stadij rasta kukuruza
(Nutritive value; chemical compositon; in vitro digestibility; parts and whole maize)
Sažetak
Silaža kukuruza zauzima veliki dio obroka mliječnih krava i tovnih goveda u RH, odnosno, znatno pridonosi podmirenju dnevnih potreba životinja za hranjivim tvarima (HT) i energijom. Hranjivost biljke kukuruza teško se procjenjuje zbog vrlo različitog morfološkog i kemijskog sastava glavnih dijelova, te vrlo različite razgradljivosti njihovih HT u buragu. Zrelost biljke kukuruza i njezina zrna, prinosa zrna i dijelova biljke, te ukupni i pojedinačni sastav i struktura vlakana čimbenici su koji utječu na razgradljivost, te posljedično i na ukupnu hranjivu vrijednost silažnog kukuruza. Ove promjene osobina kukuruza povezane su s različitim vremenima sjetve i košnje, te je cilj istraživanja utvrditi promjene u kemijskom sastavu, razgradljivosti i energetskoj vrijednosti kukuruza za silažu u različitim stadijima zrelosti, utvrditi promjene u masenom udjelu i hranjivosti dijelova biljke kukuruza, te odrediti optimalni stadij zrelosti za spremanja silaže cijele biljke kukuruza obzirom na njen najveći potencijal za proizvodnju mlijeka. Korišten je hibrid kukuruza Bc 304 (BC Institut, Zagreb) sijan u dva perioda 01.05. i 17.05 na parceli Fakultetskog dobra Maksimir. Uzorci kukuruza su uzimani u tri stadija zrelosti (1/3, ½, 2/3), prema vizualnoj procjeni “mliječne crte”. Uzgoj kukuruza različitih stadija zrelosti uzrokovao je povećanje udjela zrna sa zrenjem biljke, uz istovremeno opadanje svih vegetativnih dijelova ; stabljike i njenih dijelova (donjeg i gornjeg dijela) i listova (donjih i gornjih), dok su kod ostalih vegetativnih dijelova kukuruza promjene samo relativne (p≥0, 05). Samim porastom zrna u ukupnoj masi silažnog kukuruza dolazi samo do relativnog povećanja NEL-a (p≥0, 05). Starije biljke obično imaju i nešto veći sadržaj škroba, bez negativnog djelovanja na razgradljivost vlakana (NDV), te se stoga omogućava farmerima da odgode vrijeme košnje kukuruza do 2/3 (do 40% ST) mliječne crte čime dobivaju malo zreliji kukuruz s više škroba, ali bez štetnog utjecaja na razgradljivost vlakana, a s druge strane silažna masa je još uvijek dovoljno vlažna za odvijanje optimalne fermentacije, koja rezultira kvalitetnom silažom. Osim utjecaja na navedene parametre hranjivosti biljke kukuruza za silažu, kasnije košen kukuruz, pri zrelosti od 2/3 mliječne linije, potencijalno osigurava i najvišu proizvodnju mlijeka hranimo li krave silažom od takvog kukuruza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Darko Grbeša
(mentor)