Pregled bibliografske jedinice broj: 598423
Cink - biološke funkcije i bioraspoloživot u hrani
Cink - biološke funkcije i bioraspoloživot u hrani // Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis, 43 (2012), 5; 399-410 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 598423 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Cink - biološke funkcije i bioraspoloživot u hrani
(Zinc - the biological function and bioavailability in food)
Autori
Bilandžić, Nina ; Đokić, Maja ; Varenina, Ivana ; Solomun Kolanović, Božica ; Sedak, Marija ; Božic, Đurđica
Izvornik
Veterinarska stanica : znanstveno-stručni veterinarski časopis (0350-7149) 43
(2012), 5;
399-410
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
cink; esencijalni element; nedostatak cinka; hrana
(zinc; essential element; zinc deficiency; food)
Sažetak
Cink (Zn) je jedan od najvažnijih esencijalnih elemenata u tragovima u ljudskoj prehrani. Ima višestruke važne funkcije u biološkim sustavima te je prisutan u velikom broju proteina u kojima može imati strukturn funkciju ili sudjeluje u katalizi. Ima katalitičku i strukturnu ulogu u više od 300 metaloenzima, kao i regulatorne uloge u različitim staničnim procesima kao što su signalne pretvorbe i ekspresije gena. U stanici nema slobodnog Zn, jer dinamičke aktivnosti stanice zahtijevaju stalnu mobilizaciju Zn i prijenos s jednog mjesta na drugo. Suvremena istraživanja pokazuju da je niski status Zn dovodi do stanja oksidativnog stresa pri čemu se mijenja aktivnost i koncentracija enzima i drugih komponenti sustava oksidans obrane. Nedostatak Zn u ljudskom tijelu dovodi do brojnih poremećaja, ali i prekomjerno uzimanje Zn može potaknuti akutne i kronične nuspojave. Istraživanja metabolizma Zn u alkoholičara su pokazala da konzumacija etanola dovodi do povećanja izlučivanja Zn mokraćom i smanjuje apsorpciju Zn iz crijeva. U životinja kronično izloženih etanolu utvrđeno je selektivno smanjenje GSH u mitohondrijima. Ustanovljeno je da unos Zn hranom učinkovito spriječava pad koncentracija GSH u citosolu i mitohondriju. U ljudi se Zn učinkovitije apsorbira kada je dijetetska koncentracija Zn niska. Na temelju znanstvenih istraživanja utvrđene su prosječne potrebe, preporučeni dijetetski dodatak te podnošljiva gornja granica unosa Zn. Koncentracije Zn ovise o vrstama namirnica biljnih i životinjskih vrsta. Meso i iznutrice, posebno jetra, dobri su izvori Zn u ljudskoj prehrani. U biljnih vrsta se žitarice i mahunarke mogu smatrati dobrim izvorom Zn, jednakom mesu i iznutricama međutim manje su biodostupne zbog fitinske kiseline koja blokira vezanje na ione metala. Onečišćenja okoliša imaju značajan utjecaj na koncentracije Zn u biljnih i životinjskih namirnica, posebno u slučaju mekušaca.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts