Pregled bibliografske jedinice broj: 598318
Biološka aktivnost ružmarinske kiseline u ekstraktima biljaka iz porodice glavočika
Biološka aktivnost ružmarinske kiseline u ekstraktima biljaka iz porodice glavočika, 2012., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 598318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološka aktivnost ružmarinske kiseline u ekstraktima biljaka iz porodice glavočika
(Biological activity of rosmarinic acid in Asteraceae plant extracts)
Autori
Kerum, Daniela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.10
Godina
2012
Stranica
63
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Generalić, Ivana
Ključne riječi
ružmarinska kiselina; biljke glavočike; antioksidacijska svojstva
(rosmarinic acid; Asteraceae plants; antioxidant properties)
Sažetak
U ovom diplomskom radu, istražen je utjecaj ružmarinske kiseline na biološka svojstva ekstrakata pet biljaka iz porodice glavočika ; nevena, omana, čička, pelina i stolisnika. Koncentracija ružmarinske kiseline u analiziranim ekstraktima je određena primjenom HPLC tehnike te dvjema spektrofotometrijskim metodama (direktnom UV metodom i kompleksometrijskom metodom s Zr4+ ionima). Dokazano je da je ružmarinska kiselina jedan od dominantnih fenolnih spojeva u svim analiziranim uzorcima. Sadržaj ukupnih fenolnih spojeva u ekstraktima kretao se od 3703 -21270 mg RAE/L. Najveće količine ružmarinske kiseline, kao i ukupnih fenola, pronađene su u ekstraktu stolisnika. Antioksidacijska aktivnost ekstrakata testirana je korištenjem metode FRAP, metode redukcije Fe (III) u Fe (II) uz formiranje Perl's Prussian blue kompleksa, Briggs-Rauscher i rancimat metodom. Najbolju antioksidacijsku aktivnost pokazao je ekstrakt stolisnika. Statistički je potvrđena pozitivna korelacija između antioksidacijske aktivnosti ekstrakta i sadržaja ružmarinske, što je dokaz da ružmarinska kiselina ima značajan utjecaj na biološku aktivnost ekstrakata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split