Pregled bibliografske jedinice broj: 598315
Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule
Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 598315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule
(Influence of microwave processing on stability of bioactive compounds in broccolo beverage)
Autori
Maja Velikanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
39
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
brokula; klorofil; boja; antioksidacijska aktivnost; mikrovalna obrada
(broccoli; chlorophyll; color; antioxidant activity; microwave processing)
Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj mikrovalne obrade na udio biološki aktivnih sastojka: pigmenta klorofila i fenolnih spojeva te na boju napitka od brokule kao važnog indikatora kakvoće proizvoda od voća i povrća.Rezultati određivanja su pokazali da se udio klorofila nakon mikrovalne obrade u svim napitcima smanjio, a udio ukupnih fenola u svim uzorcima se značajno povećao, što je posljedica njihove dodatne ekstrakcije utjecajem povišene temperature. Mikrovalnom obradom došlo je do zamjetne promjene boje. Antioksidaciska aktivnost izražena kao TEAC vrijednost bila je viša nakon mikrovalne obrade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)