Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598315

Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule


Maja Velikanja
Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 598315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule
(Influence of microwave processing on stability of bioactive compounds in broccolo beverage)

Autori
Maja Velikanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
39

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
brokula; klorofil; boja; antioksidacijska aktivnost; mikrovalna obrada
(broccoli; chlorophyll; color; antioxidant activity; microwave processing)

Sažetak
Cilj ovog rada je ispitati utjecaj mikrovalne obrade na udio biološki aktivnih sastojka: pigmenta klorofila i fenolnih spojeva te na boju napitka od brokule kao važnog indikatora kakvoće proizvoda od voća i povrća.Rezultati određivanja su pokazali da se udio klorofila nakon mikrovalne obrade u svim napitcima smanjio, a udio ukupnih fenola u svim uzorcima se značajno povećao, što je posljedica njihove dodatne ekstrakcije utjecajem povišene temperature. Mikrovalnom obradom došlo je do zamjetne promjene boje. Antioksidaciska aktivnost izražena kao TEAC vrijednost bila je viša nakon mikrovalne obrade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Maja Velikanja
Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Maja Velikanja (2012) 'Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {39}, keywords = {brokula, klorofil, boja, antioksidacijska aktivnost, mikrovalna obrada}, title = {Utjecaj mikrovalne obrade na stabilnost bioaktivnih spojeva u napitku od brokule}, keyword = {brokula, klorofil, boja, antioksidacijska aktivnost, mikrovalna obrada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {39}, keywords = {broccoli, chlorophyll, color, antioxidant activity, microwave processing}, title = {Influence of microwave processing on stability of bioactive compounds in broccolo beverage}, keyword = {broccoli, chlorophyll, color, antioxidant activity, microwave processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font