Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598311

Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline


Gotovac, Marko
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline, 2012., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 598311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline
(Effect of extraction solvent on the oleuropein content and antioxidant properties of olive leaf extracts)

Autori
Gotovac, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
15.10

Godina
2012

Stranica
63

Mentor
Katalinić, Višnja

Neposredni voditelj
Generalić, Ivana

Ključne riječi
lišće masline; fenoli; oleuropein; HPLC; antioksidansi
(olive leaf; phenolics; oleuropein; HPLC; antioxidants)

Sažetak
Fenolni spojevi iz lišća i ploda masline, posebice oleuropein i njegovi derivati, u poslijednje vrijeme privlače veliku pozornost znanstvenika, zbog brojnih dokazanih pozitivnih učinaka tih spojeva na ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti lišća triju autohtonih sorti masline: oblice, lastovke i levantinke. Za ekstrakciju su korištena četiri otapala: 50%-tni metanol, 50%-tni etanol, vruća voda i voda sobne temperature. Cilj rada bio je odrediti sadržaj ukupnih fenola i koncentraciju oleuropeina u biljnim ekstraktima te ispitati njihovu antioksidacijsku aktivnost (metodama FRAP i kelatiranje), sa svrhom pronalaska poveznice između sadržaja fenola i biološke aktivnosti ekstrakata. Rezultati analiza ukazuju na razlike u sadržaju ukupnih fenola među analiziranim ekstraktima lišća maslina obzirom na sortu i korišteno ekstrakcijsko otapalo. Metanolni i etanolni ekstrakti bili su najbogatiji fenolnim spojevima, te su stoga pokazali i bolju antioksidacijsku sposobnost od vodenih ekstrakata. Koncentracija oleuropeina u alkoholnim ekstraktima je također bila znatno veća nego li u vodenim ekstraktima. Najveće količina oleuropeina pronađena je u metanolnom, odnosno etanolnom ekstraktu lastovke (13023, odnosno 14957 mg/L). Statistički je dokazana povezanost između sadržaja oleuropeina u ekstrakatima i njihove antioksidacijske aktivnosti, što je dokaz velikog doprinosa ovog fenolnog spoja biološkim svojstvima lišća masline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


Citiraj ovu publikaciju:

Gotovac, Marko
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline, 2012., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Gotovac, M. (2012) 'Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gotovac, Marko}, year = {2012}, pages = {63}, keywords = {li\v{s}\'{c}e masline, fenoli, oleuropein, HPLC, antioksidansi}, title = {Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadr\v{z}aj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta li\v{s}\'{c}a masline}, keyword = {li\v{s}\'{c}e masline, fenoli, oleuropein, HPLC, antioksidansi}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gotovac, Marko}, year = {2012}, pages = {63}, keywords = {olive leaf, phenolics, oleuropein, HPLC, antioxidants}, title = {Effect of extraction solvent on the oleuropein content and antioxidant properties of olive leaf extracts}, keyword = {olive leaf, phenolics, oleuropein, HPLC, antioxidants}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font