Pregled bibliografske jedinice broj: 598311
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline, 2012., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 598311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ekstrakcijskog otapala na sadržaj oleuropeina i antioksidacijska svojstva ekstrakta lišća masline
(Effect of extraction solvent on the oleuropein content and antioxidant properties of olive leaf extracts)
Autori
Gotovac, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
15.10
Godina
2012
Stranica
63
Mentor
Katalinić, Višnja
Neposredni voditelj
Generalić, Ivana
Ključne riječi
lišće masline; fenoli; oleuropein; HPLC; antioksidansi
(olive leaf; phenolics; oleuropein; HPLC; antioxidants)
Sažetak
Fenolni spojevi iz lišća i ploda masline, posebice oleuropein i njegovi derivati, u poslijednje vrijeme privlače veliku pozornost znanstvenika, zbog brojnih dokazanih pozitivnih učinaka tih spojeva na ljudsko zdravlje. U ovom diplomskom radu analizirani su ekstrakti lišća triju autohtonih sorti masline: oblice, lastovke i levantinke. Za ekstrakciju su korištena četiri otapala: 50%-tni metanol, 50%-tni etanol, vruća voda i voda sobne temperature. Cilj rada bio je odrediti sadržaj ukupnih fenola i koncentraciju oleuropeina u biljnim ekstraktima te ispitati njihovu antioksidacijsku aktivnost (metodama FRAP i kelatiranje), sa svrhom pronalaska poveznice između sadržaja fenola i biološke aktivnosti ekstrakata. Rezultati analiza ukazuju na razlike u sadržaju ukupnih fenola među analiziranim ekstraktima lišća maslina obzirom na sortu i korišteno ekstrakcijsko otapalo. Metanolni i etanolni ekstrakti bili su najbogatiji fenolnim spojevima, te su stoga pokazali i bolju antioksidacijsku sposobnost od vodenih ekstrakata. Koncentracija oleuropeina u alkoholnim ekstraktima je također bila znatno veća nego li u vodenim ekstraktima. Najveće količina oleuropeina pronađena je u metanolnom, odnosno etanolnom ekstraktu lastovke (13023, odnosno 14957 mg/L). Statistički je dokazana povezanost između sadržaja oleuropeina u ekstrakatima i njihove antioksidacijske aktivnosti, što je dokaz velikog doprinosa ovog fenolnog spoja biološkim svojstvima lišća masline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
011-2160547-2226 - Prirodni izvori resveratrola i njegov sinergijski učinak s drugim polifenolima (Katalinić, Višnja, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split