Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598310

Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule


Plavotić, Marina
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 598310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule
(Preparation and functional properties of broccoli beverages)

Autori
Plavotić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2012

Stranica
45

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
funkcionalni napitak; brokula; mikrovalna obrada
(functional beverage; broccoli; microwave processing)

Sažetak
Pripremljeni su napici od tri nutritivno bogate namirnice: brokule, jabuke i agruma (naranča, limun, grejp). Cilj je bio razviti funkcionalni napitak od brokule poželjnih organoleptičkih svojstava te postupkom mikrovalne obrade produžiti mu trajnost s minimalnim gubitkom na hranjivim tvarima i biološki aktivnim spojevima. Postavljene kriterije najviše je zadovoljio napitak s dodatkom naranče s obzirom da je pokazao najveću antioksidacijsku aktivnost koja je u korelaciji sa udjelom vitamina C. Dodatkom narančinog soka uvelike se poboljšao miris i okus samog napitka, što ga je učinilo i senzorski zadovoljavajućim. Rezultati ovoga rada pokazuju da ovakav tip napitka na bazi voća i povrća može biti pripremljen tako da ima za potrošače poželjna senzorska svojstva, ali i potencijal kao funkcionalni napitak s pozitivnim učincima na zdravlje. Mikrovalna obrada napitaka nije dovela do većih gubitaka na antioksidansima, štoviše, povećala je udio ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost napitaka pa se može smatrati prihvatljivim oblikom pasterizacije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Plavotić, Marina
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Plavotić, M. (2012) 'Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Plavoti\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {funkcionalni napitak, brokula, mikrovalna obrada}, title = {Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule}, keyword = {funkcionalni napitak, brokula, mikrovalna obrada}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Plavoti\'{c}, Marina}, year = {2012}, pages = {45}, keywords = {functional beverage, broccoli, microwave processing}, title = {Preparation and functional properties of broccoli beverages}, keyword = {functional beverage, broccoli, microwave processing}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font