Pregled bibliografske jedinice broj: 598310
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 598310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava i funkcionalna svojstva napitaka od brokule
(Preparation and functional properties of broccoli beverages)
Autori
Plavotić, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2012
Stranica
45
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
funkcionalni napitak; brokula; mikrovalna obrada
(functional beverage; broccoli; microwave processing)
Sažetak
Pripremljeni su napici od tri nutritivno bogate namirnice: brokule, jabuke i agruma (naranča, limun, grejp). Cilj je bio razviti funkcionalni napitak od brokule poželjnih organoleptičkih svojstava te postupkom mikrovalne obrade produžiti mu trajnost s minimalnim gubitkom na hranjivim tvarima i biološki aktivnim spojevima. Postavljene kriterije najviše je zadovoljio napitak s dodatkom naranče s obzirom da je pokazao najveću antioksidacijsku aktivnost koja je u korelaciji sa udjelom vitamina C. Dodatkom narančinog soka uvelike se poboljšao miris i okus samog napitka, što ga je učinilo i senzorski zadovoljavajućim. Rezultati ovoga rada pokazuju da ovakav tip napitka na bazi voća i povrća može biti pripremljen tako da ima za potrošače poželjna senzorska svojstva, ali i potencijal kao funkcionalni napitak s pozitivnim učincima na zdravlje. Mikrovalna obrada napitaka nije dovela do većih gubitaka na antioksidansima, štoviše, povećala je udio ukupnih fenola i antioksidacijsku aktivnost napitaka pa se može smatrati prihvatljivim oblikom pasterizacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)