Pregled bibliografske jedinice broj: 598309
Utjecaj ultrazvučne obrade na funkcionalna svojstva proteina sirutke
Utjecaj ultrazvučne obrade na funkcionalna svojstva proteina sirutke, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 598309 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ultrazvučne obrade na funkcionalna svojstva proteina sirutke
(Influence of ultrasound treatment on functional properties of whey proteins)
Autori
Ivan Mesarov
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.02
Godina
2012
Stranica
46
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
funkcionalna svojstva; proteini sirutke; reološka svojstva; ultrazvuk
(functional properties; whey proteins; rheological properties; ultrasound)
Sažetak
Svrha ovog istraživanja je ispitati utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na proteine sirutke kako bi se poboljšala njihova funkcionalna svojstva. Utjecaj ultrazvuka na fizikalno-kemijska i funkcionalna svojstva proučavao se preko mjerenja temperature, svojstva pjenjenja i emulgiranja. 10% tne modelne suspenzije izolata proteina sirutke tretirane su ultrazvukom visokog intenziteta pri 120 µm amplitudi, frekvenciji od 20 kHz sa sondom promjera 12, 7 mm u različitim vremenskim periodima (5 i 10 minuta) pri čemu je došlo do povišenja temperature kod svih ispitivanih uzoraka. Ultrazvuk je utjecao na funkcionalna svojstva pjenjenja i stvaranja emulzije. Koristeći ultrazvuk frekvencije 20 kHz postignuti su bolji rezultati djelovanjem od 5 minuta nego djelovanjem od 10 minuta. Također je ispitan utjecaj ultrazvučne obrade na reološka svojstva izolata proteina sirutke koja su izražena parametrima pomoću Ostwald de waleovog zakona.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)