Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598282

Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera


Tamara Milinković
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 598282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera
(INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF CELERY)

Autori
Tamara Milinković

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.02

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
alergen; celer; priprema hrane
(allergen; celery; food preparation)

Sažetak
U ovom radu dan je detaljni pregled o učestalosti i simptomima alergije na celer, kao i o križnim reakcijama, molekularno biološkim i alergijskim svojstvima glavnih alergena celera. Senzibilizacija na celer je često povezana s alergijama na pelud breze i/ili divljeg pelina i rasprostranjena je u Srednjoj Europi. Korijen celera konzumira se u svježem stanju, kuhan te kao začin. Alergeni u celeru su alergen Api g 1 (homolog Bet v 1, 16 kDa), Api g 4 (profilin, 15 kDa), alergeni u rasponu od 30-70 kDa i Api g 5 (55/58 kDa izoalergen). Otpornost na djelovanje topline smanjuje se sljedećim redoslijedom LPT >Api g 5> CCD>Api g 4 >Api g 1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tamara Milinković
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tamara Milinković (2012) 'Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {alergen, celer, priprema hrane}, title = {Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal celera}, keyword = {alergen, celer, priprema hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {allergen, celery, food preparation}, title = {INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF CELERY}, keyword = {allergen, celery, food preparation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font