Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598280

Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke


Tanja Bertović
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 598280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke
(INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF APPLES)

Autori
Tanja Bertović

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.02

Godina
2012

Stranica
22

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
jabuka; alergeni; procesi pripreme hrane
(apple; allergens; food preparation process)

Sažetak
Iako je učestalost alergijskih reakcija na jabuku uglavnom ispod 2%, te se reakcije najčešće povezuje s peludnim alergijama u Sjevernoj Europi i Sjevernoj Americi. 40 do 90% osoba alergičnih na pelud breze su osjetljivi i na ovo voće. U ovom radu dan je detaljni pregled o učestalosti i simptomoma alergije na jabuku, kao i o križnim reakcijama, molekularno biološkim i alergijskim svojstvima glavnih alergena jabuke. Alergeni jabuke su nestabilni tijekom konvencionalne obrade voća stoga se reakcije javljaju gotovo isključivo nakon konzumacije svježeg voća. Križno-reaktivni inhalacijski alergeni su peludi drveća (pretežno breze) te u manjoj mjeri pelud pelina i pelud trava. Glavni pelud-jabuka alergen je Mal d 1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tanja Bertović
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tanja Bertović (2012) 'Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {jabuka, alergeni, procesi pripreme hrane}, title = {Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke}, keyword = {jabuka, alergeni, procesi pripreme hrane}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2012}, pages = {22}, keywords = {apple, allergens, food preparation process}, title = {INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF APPLES}, keyword = {apple, allergens, food preparation process}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font