Pregled bibliografske jedinice broj: 598280
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 598280 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesa pripreme hrane na alergijski potencijal jabuke
(INFLUENCE OF FOOD PREPARATION PROCESSES ON ALLERGENIC POTENTIAL OF APPLES)
Autori
Tanja Bertović
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.02
Godina
2012
Stranica
22
Mentor
Rimac Brnčić, Suzana
Ključne riječi
jabuka; alergeni; procesi pripreme hrane
(apple; allergens; food preparation process)
Sažetak
Iako je učestalost alergijskih reakcija na jabuku uglavnom ispod 2%, te se reakcije najčešće povezuje s peludnim alergijama u Sjevernoj Europi i Sjevernoj Americi. 40 do 90% osoba alergičnih na pelud breze su osjetljivi i na ovo voće. U ovom radu dan je detaljni pregled o učestalosti i simptomoma alergije na jabuku, kao i o križnim reakcijama, molekularno biološkim i alergijskim svojstvima glavnih alergena jabuke. Alergeni jabuke su nestabilni tijekom konvencionalne obrade voća stoga se reakcije javljaju gotovo isključivo nakon konzumacije svježeg voća. Križno-reaktivni inhalacijski alergeni su peludi drveća (pretežno breze) te u manjoj mjeri pelud pelina i pelud trava. Glavni pelud-jabuka alergen je Mal d 1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
058-0580696-2533 - Nove tehnike procesiranja u proizvodnji funkcionalne hrane (Lelas, Vesna, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Rimac Brnčić
(mentor)