Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 598185

Rezidue antibiotika u mesu peradi


Arar, Martina
Rezidue antibiotika u mesu peradi, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 598185 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Rezidue antibiotika u mesu peradi
(Antibiotic residues in poultry meat)

Autori
Arar, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2012

Stranica
27

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
antibiotici; promotori rasta; probiotici; prebiotici
(antibiotics; growth promotors; probiotics; prebiotics)

Sažetak
Unapređenje životinjske produktivnosti i povećanje kvalitete namirnica animalnog podrijetla postalo je od velike važnosti. Uspješnost proizvodnje mesa peradi utemeljena je na odabiru najboljih komercijalnih hibrida, provođenju odgovarajućih tehnoloških rješenja smještaja i ishrane te primjeni nespecifičnih i specifičnih mjera zdravstvene zaštite proizvodnih jedinki. U cilju poboljšanja proizvodnih rezultata i očuvanja dobrog zdravstvenog stanja brojlera koriste se različiti biostimulatori i neterapeutski dodaci stočnoj hrani. Dugi niz godina u tu svrhu su primjenjivani antibiotici kao promotori rasta. Međutim, njihovo korištenje rezultiralo je brojnim negativnim učincima izraženim prije svega u rezistenciji mikroorganizama i zadržavanju rezidua u mesu, što se potvrdilo kao moguće štetno po ljude. Navedene činjenice dovele su do pitanja mikrobiološke ispravnosti peradarskih proizvoda kao i intenziviranje istraživačkog rada na pronalaženju adekvatnih zamjena za antibiotike kao promotore rasta, čija bi upotreba bila ekonomski isplativa i koji ne bi imali štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Pronalazak tih rješenja je ubrzan odlukom na razini EU od 1. siječnja 2006. kojom je zabranjena upotreba antibiotika u neterapeutske svrhe, odnosno kao promotora rasta. Temeljem toga, u primjeni su komercijalna rješenja pripravaka probiotika, prebiotika, organiskih kiselina, propolisa ili biljnih preparata kao alternativnih rješenja antibioticima. Rezultati usporednih istraživanja pokazuju opravdanost takve primjene.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Arar, Martina
Rezidue antibiotika u mesu peradi, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Arar, M. (2012) 'Rezidue antibiotika u mesu peradi', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Arar, Martina}, year = {2012}, pages = {27}, keywords = {antibiotici, promotori rasta, probiotici, prebiotici}, title = {Rezidue antibiotika u mesu peradi}, keyword = {antibiotici, promotori rasta, probiotici, prebiotici}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Arar, Martina}, year = {2012}, pages = {27}, keywords = {antibiotics, growth promotors, probiotics, prebiotics}, title = {Antibiotic residues in poultry meat}, keyword = {antibiotics, growth promotors, probiotics, prebiotics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font