Pregled bibliografske jedinice broj: 597981
Autentičnost pčelinjih proizvoda. Novi Europski izazovi
Autentičnost pčelinjih proizvoda. Novi Europski izazovi // IV Kongres ALISZP-a u BiH sa međunarodnim učešćem
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 2012. (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 597981 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Autentičnost pčelinjih proizvoda. Novi Europski izazovi
(Authenticity of the Beehive Products. New European Challenges)
Autori
Lušić, Dražen ; Bilajac Mirsad ; Vukić Lušić, Darija ; Bilajac Lovorka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
IV Kongres ALISZP-a u BiH sa međunarodnim učešćem
/ - , 2012
Skup
"Značaj laboratorijske dijagnostike i sanitarne tehnike u savremenoj medicini"
Mjesto i datum
Sarajevo, Bosna i Hercegovina, 17.05.2012. - 20.05.2012
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
pčelinji proizvodi; autentičnost; podrijetlo; sigurnost
(beehive products; authenticity; origin; safety)
Sažetak
Autentičnost (ili izvornost) je pojam kojim se opisuje osobina i svojstvo nekog proizvoda kojem je jasno određeno mjesto, vrijeme i način nastanka kao i njegov sastav. Općenito se med i ostali pčelinji proizvodi (propolis, pelud, vosak, matična mliječ i pčelinji otrov) smatraju proizvodima koji posjeduju partikularna nutritivna ali i terapijska svojstva. Pri tome se njihova autentičnost bazira na poznavanju njihova botaničkog porijekla kao i geografskog areala iz kojeg potječu. Prosječni potrošač je nerijetko izložen nepotpunim, pa i netočnim informacijama o sastavu i porijeklu pčelinjih proizvoda. Nadalje, sve je učestalija pojava i namjerne dezinformacije pa i patvorenja što osim dovođenja potrošača u zabludu, može, u određenim situacijama i predstavljati zdravstveni rizik. Nadalje, pripisivanje pozitivnih (pa i ljekovitih) karakteristika ovim proizvodima i njihova višenamjenska upotreba, nerijetko se koristi u cilju postizanja što boljeg ekonomskog učinka. S time u vezi, neosporna je činjenica da veliki broj potrošača svoju odluku za konzumaciju pčelinjih proizvoda zasniva na percepciji o njihovim povoljnim učincima na zdravlje. Proizvođači se često prilagođavaju ovakvom tipu potrošača, te im nastoje udovoljiti u njihovim osnovnim zahtjevima. Pri tome se nerijetko „podilazi“ potrošaču kada se, da bi se postigla što bolja cijena, pčelinjim proizvodima pripisuje cijeli niz svojstava (pa i zdravstvenih) što najčešće i nema čvrstu stručnu ili znanstvenu potvrdu i nije u skladu s predmetnim zakonskim odredbama, Europskim i domaćim. Cilj ovog rada je prikazati osnovne aspekte regulatornih mehanizama koje stoje na raspolaganju u cilju suzbijanja ovakvih pojavnosti kao i ograničenja kojima su izloženi sistemi kontrole prilikom provođenja svojih kontrolnih aktivnosti kako na lokalnom tako i na Europskom nivou. Pčelinji proizvodi se uglavnom smatraju hranom ili dodacima prehrani (s izuzetkom pčeilnjeg otrova) te stoga sve odrednice koje se odnose na sigurnost i zdravstveni učinak hrane odnose se i na med. Europski zakonski okvir kojim je regulirano ovo područje relativno je uzak što ostavlja mogućnost oslonca na druge horizontalne zakonske mehanizme i koji se kao takvi pokazuju neophodnim alatima za jasno utvrđivanje i potvrđivanje izvornosti ove grupe proizvoda. Sve zemlje Europske unije (i one koje se nalaze na putu da postanu njezine članice) dijele zajednički areal i tržišne uvjete i interese koji se ponekad postavljaju ispred interesa potrošača odnosno ekonomskog i javnog zdravstvenog interesa populacije. Kako bi se dao maksimalan učinak podizanju svijesti o navedenoj problematici ovim radom će se iznijeti najnovije spoznaje o načinima utvrđivanja izvornosti različitih vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda, glavnim oblicima patvorenja i krivotvorenja, načinima stavljanja takvih proizvoda na tržište te upoznavanje sa zakonskim okvirom kojim je regulirano ovo područje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka