Pregled bibliografske jedinice broj: 597805
Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda
Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 597805 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta
meda
(Protein content and enzyme activity of selected
honey types)
Autori
Sakoman, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.10
Godina
2012
Stranica
55
Mentor
Primorac, Ljiljana
Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
med ; udio proteina ; enzimska aktivnost
(honey ; protein content ; enzyme activity)
Sažetak
Proteini, uključujući i enzime, u medu su prisutni u vrlo malim količinama i ne doprinose značajno nutritivnoj vrijednosti meda, ali su vrlo bitni parametri u procjeni kakvoće meda. Zadatak ovog rada bio je odrediti udio proteina, prolina i aktivnost enzima meda kestena, kadulje, bagrema i medljikovca kako bi se utvrdile specifičnosti pojedinih vrsta meda. Nakon provedene melisoplinološke analize, određeni su sljedeći fizikalno-kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, udio HMF-a, sastav i udio ugljikohidrata, udio proteina i prolina te aktivnost invertaze, dijastaze, glukoza-oksidaze i kisele fosfataze. Ispitana je povezanost između pojedinih enzima, udjela proteina i prolina u medu. Tamnije vrste meda u pravilu su imale veći udio proteina i enzimsku aktivnost od svjetlijih vrsta s izuzetkom aktivnosti kisele fosfataze čije su vrijednosti izmjerene kod meda bagrema bile više nego kod meda kestena i kadulje. Osrednja do vrlo visoka statistički značajna korelacija utvrđena je između udjela proteina, prolina i analiziranih enzima, uz iznimku enzima kisele fosfataze. Vrlo visoka statistički značajna korelacija utvrđena je između dijastaze i invertaze dok su nešto niže statistički značajne korelacije utvrđene između glukoza-oksidaze i dijastaze te glukoza-oksidaze i invertaze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek