Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 597805

Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda


Sakoman, Katarina
Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 597805 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda
(Protein content and enzyme activity of selected honey types)

Autori
Sakoman, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
11.10

Godina
2012

Stranica
55

Mentor
Primorac, Ljiljana

Neposredni voditelj
Flanjak, Ivana

Ključne riječi
med ; udio proteina ; enzimska aktivnost
(honey ; protein content ; enzyme activity)

Sažetak
Proteini, uključujući i enzime, u medu su prisutni u vrlo malim količinama i ne doprinose značajno nutritivnoj vrijednosti meda, ali su vrlo bitni parametri u procjeni kakvoće meda. Zadatak ovog rada bio je odrediti udio proteina, prolina i aktivnost enzima meda kestena, kadulje, bagrema i medljikovca kako bi se utvrdile specifičnosti pojedinih vrsta meda. Nakon provedene melisoplinološke analize, određeni su sljedeći fizikalno-kemijski parametri: udio vode, električna provodnost, udio HMF-a, sastav i udio ugljikohidrata, udio proteina i prolina te aktivnost invertaze, dijastaze, glukoza-oksidaze i kisele fosfataze. Ispitana je povezanost između pojedinih enzima, udjela proteina i prolina u medu. Tamnije vrste meda u pravilu su imale veći udio proteina i enzimsku aktivnost od svjetlijih vrsta s izuzetkom aktivnosti kisele fosfataze čije su vrijednosti izmjerene kod meda bagrema bile više nego kod meda kestena i kadulje. Osrednja do vrlo visoka statistički značajna korelacija utvrđena je između udjela proteina, prolina i analiziranih enzima, uz iznimku enzima kisele fosfataze. Vrlo visoka statistički značajna korelacija utvrđena je između dijastaze i invertaze dok su nešto niže statistički značajne korelacije utvrđene između glukoza-oksidaze i dijastaze te glukoza-oksidaze i invertaze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Ljiljana Primorac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Sakoman, Katarina
Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda, 2012., diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Sakoman, K. (2012) 'Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda', diplomski rad, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sakoman, Katarina}, year = {2012}, pages = {55}, keywords = {med, udio proteina, enzimska aktivnost}, title = {Udio proteina i enzimska aktivnost izabranih vrsta meda}, keyword = {med, udio proteina, enzimska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sakoman, Katarina}, year = {2012}, pages = {55}, keywords = {honey, protein content, enzyme activity}, title = {Protein content and enzyme activity of selected honey types}, keyword = {honey, protein content, enzyme activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font