Pregled bibliografske jedinice broj: 597583
Voda i hrana
Voda i hrana // Voda za sve
Osijek, Hrvatska, 2012. (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 597583 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voda i hrana
(Water and food)
Autori
Nujić, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Skup
Voda za sve
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.03.2012
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
aktivitet vode; sigurnost i kakvoća hrane
(water activity; food safety and quality)
Sažetak
Voda je esencijalni sastojak koji je gotovo uvijek prisutan u hrani. Njena prisutnost utječe na kakvoću, odnosno sigurnost, stabilnost i fizička svojstva hrane te neposredno sudjeluje u izgradnji svih biljnih i životinjskih tkiva kao i u velikom broju metaboličkih procesa. Voda u hrani može biti vezana i slobodna. Dok se takozvana vezana voda u hrani ne može lako ukloniti, slobodna voda dostupna je za kemijske reakcije. Od načina biokemijskog vezivanja vode ovisi njena uloga u održavanju svježine i trajnosti hrane. Slobodna voda omogućava rast mikroorganizama, dok vezana voda sprječava njihov razvoj. Odnos parcijalnog tlaka vodene pare namirnice i tlaka čiste vodene pare na određenoj temperaturi definira se kao aktivitet vode (aw) i on značajno utječe na kemijske reakcije koje se odvijaju u hrani. Aktivitet vode je pogodan parametar pomoću kojeg je moguće kontrolirati rast i razvoj mikroorganizama jer većina bakterija ne može rasti ukoliko je aw ispod 0, 91, dok za život većine plijesni vrijednost aw mora biti iznad 0, 80, što pokazuju rezultati ispitivanja inhibitornog učinka eteričnih ulja na rast plijesni pri različitim vrijednostima aw.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Marija Stjepanović
(autor)