Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 597396

Nusprodukti prehrambene industrije - stočna hrana ili izvor energije


Spajić, Robert; Kralik, Davor; Burns, Robert; Moody, Lara; Jovičić, Daria; Mihić, Đurđica
Nusprodukti prehrambene industrije - stočna hrana ili izvor energije // Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, 2011. str. 38-39 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 597396 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nusprodukti prehrambene industrije - stočna hrana ili izvor energije
(Byproducts of the food industry - animal feed or energy source)

Autori
Spajić, Robert ; Kralik, Davor ; Burns, Robert ; Moody, Lara ; Jovičić, Daria ; Mihić, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, 2011, 38-39

ISBN
978-953-6135-75-2

Skup
46. hrvatski i 6. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 14.02.2011. - 18.02.2011

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinjska gnojovka ; pivski kvasac ; bioplin ; predtretman supstrata
(pig manure ; brewer's yeast ; biogas ; pretreatment of the substrate)

Sažetak
Iako se moderna poljoprivredna proizvodnja danas želi zasnivati na reciklirajućem principu svih nutrienata i nusproizvoda, to još uvijek predstavlja teško rješiv problem s ekonomskog ali i znanstvenog segmenta. Kao jedno od mogućih rješenja nameće se proizvodnja energije u formi bioplina i nudi pristupačna rješenja u gospodarenju organskim otpadom. Cilj istraživanja je napraviti evaluaciju, te definirati model po kojemu je moguće usporediti financijske rezultate bioloških procesa anaerobne fermentacije sa financijskim rezultatima tekuće hranidbe prilikom korištenja pivskog kvasca. Anaerobna fermentacija odvijala se u diskontinuiranom procesu kroz 30 dana pri mezofilnim uvjetima. Formirane su dvije pokusne grupe: kontrolna grupa - svinjska gnojovka (SG) i eksperimentalna grupa - 90% svinjske gnojovke + 10% pivskog kvasca (SGPK) s dva predtretmana, ultrazvukom i enzimima. Korištenje predtretmana povećalo je proizvodnju bioplina kod svinjske gnojovke (SG) od 60, 30% do 73, 44%, a u eksperimentalnoj grupi (SGPK) tretiranoj ultrazvukom povećalo je proizvodnju bioplina za 104, 19%. Koristeći pivski kvasac kao ko- supstrat svinjskoj gnojovci u bioplinskom postrojenju u svrhu proizvodnje bioplina, moguć je povećan prihod kroz obračun energetske i financijske učinkovitosti kroz proizvodnju električne energije. Isto tako pomaže se sektoru prehrambene industrije u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Spajić, Robert; Kralik, Davor; Burns, Robert; Moody, Lara; Jovičić, Daria; Mihić, Đurđica
Nusprodukti prehrambene industrije - stočna hrana ili izvor energije // Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, 2011. str. 38-39 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Spajić, R., Kralik, D., Burns, R., Moody, L., Jovičić, D. & Mihić, Đ. (2011) Nusprodukti prehrambene industrije - stočna hrana ili izvor energije. U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 46. hrvatskog i 6. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Spaji\'{c}, Robert and Kralik, Davor and Burns, Robert and Moody, Lara and Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Mihi\'{c}, \DJur\djica}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {38-39}, keywords = {svinjska gnojovka, pivski kvasac, bioplin, predtretman supstrata}, isbn = {978-953-6135-75-2}, title = {Nusprodukti prehrambene industrije - sto\v{c}na hrana ili izvor energije}, keyword = {svinjska gnojovka, pivski kvasac, bioplin, predtretman supstrata}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Spaji\'{c}, Robert and Kralik, Davor and Burns, Robert and Moody, Lara and Jovi\v{c}i\'{c}, Daria and Mihi\'{c}, \DJur\djica}, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2011}, pages = {38-39}, keywords = {pig manure, brewer's yeast, biogas, pretreatment of the substrate}, isbn = {978-953-6135-75-2}, title = {Byproducts of the food industry - animal feed or energy source}, keyword = {pig manure, brewer's yeast, biogas, pretreatment of the substrate}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font