Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 597327

Sinteza produkata neenzimske glikacije kao potencijalnih inhibitora tkivne transglutaminaze 2


Mrvoš, Marija
Sinteza produkata neenzimske glikacije kao potencijalnih inhibitora tkivne transglutaminaze 2, 2012., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 597327 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sinteza produkata neenzimske glikacije kao potencijalnih inhibitora tkivne transglutaminaze 2
(Preparation of the Products of Non-Enzymatic Glycation as Potential Tissue Transglutaminase 2 Inhibitors)

Autori
Mrvoš, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2012

Stranica
71

Mentor
Varga-Defterdarović, Lidija ; Petrović-Peroković, Vesna

Neposredni voditelj
Varga-Defterdarović, Lidija

Ključne riječi
Amadorijeva pregradnja ; celijakija ; 4-imidazolidinoni ; neenzimska glikacija ; tkivna transglutaminaza 2
(Amadori rearrangement ; celiac sprue ; 4-imidazolidinone ; non-enzymatic glycation ; tissue transglutaminase 2)

Sažetak
Tkivna transglutaminaza 2 je višefunkcionalni enzim koji katalizira stvaranje intermolekulskih izopeptidnih veza između bočnih ogranaka, u proteinima vezanih, glutamina i lizina. Biološka funkcija tTG2 je vrlo raznolika te djeluje kao enzim i kao signalna molekula. Iako je uloga tTG2 u normalnim fiziološkim uvjetima nedovoljno razjašnjena, vjeruje se da je uključena u patološka stanja nekoliko bolesti, kao što su celijakija, neurodegenerativne bolesti i nekoliko tipova tumora. Celijakija, bolest koja se povezuje sa HLA-DQ2, je T-stanicama potaknut upalni proces tankog crijeva uzrokovan prolaminima, proteinima nađenim u pšenici, ječmu i raži. Visok sadržaj prolina i glutamina čini ove proteine otpornima na proteaze i peptidaze probavnog trakta. Zbog toga nedovoljno razgrađeni peptidi duži od 9 aminokiselina u tankom crijevu u lamini propriji pokreću T-stanicama potaknut imuni odgovor koji vodi nastajanju upalnih procesa i razaranja crijevne građe. U ovom procesu glavnu ulogu ima tTG2 koja specifične glutamine u prolaminu deamidacijom prevodi u glutamate što povećava njegovu sklonost stvaranju HLA-DQ2/glutamat kompleksa uzokujući time T-stanični odgovor. Ovaj diplomski rad obuhvaća sinezu dva Amadorijeva spoja i jednog 4-imidazolidinonskog spoja kao potencijalnih inhibitora djelovanja tTG2. Pretpostavili smo da će prisutnost cikličke strukture nastale neezimskom glikacijom imati utjecaj na konformaciju peptida, a Lys bi mogao djelovati kao kompetitivan amino-inhibitor. Sinteza peptida Boc-Pro-Phe-OBzl (3), Boc-Gly-Leu-OH (5) i Fmoc-Gln(Tr)-Gly-Leu-Pro-Phe-OBzl (9) provedena je u otopini metodama aktivnog estera i mješovitog anhidrida. Potpuno nezaštićeni H-Gln-Gly-Leu-Pro-Phe-OH (10) dobiven je metodom peptidne sinteze na čvrstom nosaču. Glukokonjugat Fmoc-Lys(Boc)-O(6-Glc) (12) dobiven je reakcijom Fmoc-Lys(Boc)-OH i potpuno nezaštićene D-glukoze uz HBTU/HOBt. Neenzimskom reakcijom glukokonjugata 12 s djelomično zaštićenim H-Gln(Tr)-Gly-Leu-Pro-Phe-OBzl (9) u MeOH-HOAc ili s potpuno nezaštićenim 10 u Py-HOAc dobiven je Amadorijev spoj 13, odnosno 14. S druge strane, reakcijom 12 s 10 u MeOH-NEM dobiven je 4-imidazolidinonski spoj 15. Svi međuprodukti čišćeni su brzom kromatografijom na stupcu silikagela, izuzev pentapeptida 10 koji je čišćen semipreparativnom RP HPLC, te su karakterizirani NMR spektroskopijom i masenom spektrometrijom. Nastajanje glikacijskih produkata potvrđeno je masenom spektrometrijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Projekti:
098-0982933-2936 - Kemijske preobrazbe prirodnih spojeva (Varga-Defterdarović, Lidija, MZOS ) ( CroRIS)
119-1191344-3121 - Sinteze i enzimske transformacije biološki aktivnih spojeva (Tomić-Pisarović, Srđanka, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mrvoš, Marija
Sinteza produkata neenzimske glikacije kao potencijalnih inhibitora tkivne transglutaminaze 2, 2012., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Mrvoš, M. (2012) 'Sinteza produkata neenzimske glikacije kao potencijalnih inhibitora tkivne transglutaminaze 2', diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrvo\v{s}, Marija}, year = {2012}, pages = {71}, keywords = {Amadorijeva pregradnja, celijakija, 4-imidazolidinoni, neenzimska glikacija, tkivna transglutaminaza 2}, title = {Sinteza produkata neenzimske glikacije kao potencijalnih inhibitora tkivne transglutaminaze 2}, keyword = {Amadorijeva pregradnja, celijakija, 4-imidazolidinoni, neenzimska glikacija, tkivna transglutaminaza 2}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mrvo\v{s}, Marija}, year = {2012}, pages = {71}, keywords = {Amadori rearrangement, celiac sprue, 4-imidazolidinone, non-enzymatic glycation, tissue transglutaminase 2}, title = {Preparation of the Products of Non-Enzymatic Glycation as Potential Tissue Transglutaminase 2 Inhibitors}, keyword = {Amadori rearrangement, celiac sprue, 4-imidazolidinone, non-enzymatic glycation, tissue transglutaminase 2}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font