Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 59731

Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura


Bokun, Dominika
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 59731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura
(Rheological properties of model solutions of sucrose, pectin and celulose at low temperatures)

Autori
Bokun, Dominika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
02.11

Godina
1999

Stranica
73

Mentor
Pozderović, Andrija

Neposredni voditelj
Pozderović, Andrija

Ključne riječi
Reološka svojstva; modelne otopine; niske temperature
(Rheological properties; model solutions; low temperatures)

Sažetak
Najvažnija svojstva hrane, zajedno s njezinom kvalitetom i prihvaćanjem su njezina reološka svojstva. Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja, bilo da se radi o postizanju određenih svojstava hrane ili o vođenju procesa pri proizvodnji hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj udjela topljive suhe tvari i netopljive suhe tvari, odnosno krutih čestica (celuloza) i brzine smicanja na reološka svojstva modelnih otopina saharoze (različitih masenih udjela), pektina i celuloze kod niskih temperatura, prije smrzavanja i tijekom smrzavanja. Pripremljene su modelne otopine saharoze masenog udjela 30% sa različitim udjelom pektina i celuloze.Mjerenja su provedena na rotacijskom viskozimetru Rheotest 3 sa kriostatskom jedinicom. Reološka svojstva ispitivanih modelnih otopina su određena mjerenjem i grafičkim prikazom ovisnosti smičnog naprezanja i brzine smicanja, te izračunavanjem koeficijenta konzistencije (k) i indeksa tečenja (n). Također je mjerena ovisnost smičnog naprezanja o temperaturi kod konstantne brzine smicanja. Pri tome je određivana i najniža temperatura pothlađivanja pri kojoj još dolazi do smicanja. Rezultati su pokazali da su sve otopine čiste saharoze newtonovske tekućine. Model otopine saharoze sa dodatkom pektina i celuloze pokazuju blagi prijelaz prema pseudoplastičnim tekućinama. Dodatkom većeg udjela pektina kao i dodatkom celuloze u otopinu saharoze temperatura (Tm - najniža temperatura pothlađivanja kod koje još dolazi do smicanja) i viskoznost su viši.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Projekti:
113001
113004

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Andrija Pozderović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bokun, Dominika
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Bokun, D. (1999) 'Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bokun, Dominika}, year = {1999}, pages = {73}, keywords = {Reolo\v{s}ka svojstva, modelne otopine, niske temperature}, title = {Reolo\v{s}ka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura}, keyword = {Reolo\v{s}ka svojstva, modelne otopine, niske temperature}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bokun, Dominika}, year = {1999}, pages = {73}, keywords = {Rheological properties, model solutions, low temperatures}, title = {Rheological properties of model solutions of sucrose, pectin and celulose at low temperatures}, keyword = {Rheological properties, model solutions, low temperatures}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font