Pregled bibliografske jedinice broj: 59731
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura, 1999., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 59731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reološka svojstva modelnih otopina saharoze, pektina i celuloze kod niskih temperatura
(Rheological properties of model solutions of sucrose, pectin and celulose at low temperatures)
Autori
Bokun, Dominika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
02.11
Godina
1999
Stranica
73
Mentor
Pozderović, Andrija
Neposredni voditelj
Pozderović, Andrija
Ključne riječi
Reološka svojstva; modelne otopine; niske temperature
(Rheological properties; model solutions; low temperatures)
Sažetak
Najvažnija svojstva hrane, zajedno s njezinom kvalitetom i prihvaćanjem su njezina reološka svojstva. Poznavanje reoloških svojstava hrane od velikog je značenja, bilo da se radi o postizanju određenih svojstava hrane ili o vođenju procesa pri proizvodnji hrane. U ovom radu istraživan je utjecaj udjela topljive suhe tvari i netopljive suhe tvari, odnosno krutih čestica (celuloza) i brzine smicanja na reološka svojstva modelnih otopina saharoze (različitih masenih udjela), pektina i celuloze kod niskih temperatura, prije smrzavanja i tijekom smrzavanja. Pripremljene su modelne otopine saharoze masenog udjela 30% sa različitim udjelom pektina i celuloze.Mjerenja su provedena na rotacijskom viskozimetru Rheotest 3 sa kriostatskom jedinicom. Reološka svojstva ispitivanih modelnih otopina su određena mjerenjem i grafičkim prikazom ovisnosti smičnog naprezanja i brzine smicanja, te izračunavanjem koeficijenta konzistencije (k) i indeksa tečenja (n). Također je mjerena ovisnost smičnog naprezanja o temperaturi kod konstantne brzine smicanja. Pri tome je određivana i najniža temperatura pothlađivanja pri kojoj još dolazi do smicanja. Rezultati su pokazali da su sve otopine čiste saharoze newtonovske tekućine. Model otopine saharoze sa dodatkom pektina i celuloze pokazuju blagi prijelaz prema pseudoplastičnim tekućinama. Dodatkom većeg udjela pektina kao i dodatkom celuloze u otopinu saharoze temperatura (Tm - najniža temperatura pothlađivanja kod koje još dolazi do smicanja) i viskoznost su viši.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Andrija Pozderović
(mentor)