Pregled bibliografske jedinice broj: 597140
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 597140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od
celijakije
(Functional food in nutrition of patients with celiac
disease)
Autori
Ostrognjaj, Tihana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
19.09
Godina
2012
Stranica
18
Mentor
Mandić, Milena
Neposredni voditelj
Banjari, Ines
Ključne riječi
celijakija ; bezglutenska dijeta ; gluten ; funkcionalna hrana ; terapija ; uzimanje dodataka prehrani
(celiac disease ; gluten–free diet ; gluten ; functional food ; therapy ; supplementation)
Sažetak
Celijakija ili glutenska enteropatija (GE) je kronična bolest, pretežno proksimalnih dijelova tankog crijeva, koja nastaje zbog neadekvatne imune reakcije u kontaktu s glutenom u genetski predisponiranih osoba. Uklanjanje glutena iz hrane dovodi do nestanka histoloških i kliničkih znakova bolesti, a njegovo ponovno uvođenje uzrokuje recidiv crijevnih histoloških promjena, dok klinički simptomi mogu i izostati. Upravo je zbog toga važno naglasiti kako je jedini lijek za oboljele od celijakije doživotno pridržavanje bezglutenske dijete. Bezglutenska dijeta znači izbjegavanje najmanjih količina glutena u prehrani. Kako bi se liječila celijakija, nužno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadržava pšenicu, ječam, raži njihove derivate, a konzumiranje zobi i proizvoda ostaju još pod upitnikom. Osim namirnica koje prirodno ne sadrže navedene žitarice, ostale je namirnice potrebno testirati na pristunost glutena te ih obilježiti međunarodnim znakom prekriženog klasa. Osim spomenute terapije, istražuju se i mogućnosti primjene peroralne enzimske terapije, koja bi omogućila povremeno unošenje glutena bez očitovanja kliničkih simptoma celijakije. Zaključno možemo reći da je važno na bolest misliti i u svih suspektnih osoba provesti skrining, a u indiciranim slučajevima i dijagnostički postupak, čime će se kratkoročno i dugoročno poboljšati zdravlje pojedinaca, ali i smanjiti broj neotkrivenih bolesnika u uvjetima neprovođenja skrininga u širokoj populaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek