Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 597140

Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije


Ostrognjaj, Tihana
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 597140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije
(Functional food in nutrition of patients with celiac disease)

Autori
Ostrognjaj, Tihana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
19.09

Godina
2012

Stranica
18

Mentor
Mandić, Milena

Neposredni voditelj
Banjari, Ines

Ključne riječi
celijakija ; bezglutenska dijeta ; gluten ; funkcionalna hrana ; terapija ; uzimanje dodataka prehrani
(celiac disease ; gluten–free diet ; gluten ; functional food ; therapy ; supplementation)

Sažetak
Celijakija ili glutenska enteropatija (GE) je kronična bolest, pretežno proksimalnih dijelova tankog crijeva, koja nastaje zbog neadekvatne imune reakcije u kontaktu s glutenom u genetski predisponiranih osoba. Uklanjanje glutena iz hrane dovodi do nestanka histoloških i kliničkih znakova bolesti, a njegovo ponovno uvođenje uzrokuje recidiv crijevnih histoloških promjena, dok klinički simptomi mogu i izostati. Upravo je zbog toga važno naglasiti kako je jedini lijek za oboljele od celijakije doživotno pridržavanje bezglutenske dijete. Bezglutenska dijeta znači izbjegavanje najmanjih količina glutena u prehrani. Kako bi se liječila celijakija, nužno je iz prehrane isključiti svu hranu koja sadržava pšenicu, ječam, raži njihove derivate, a konzumiranje zobi i proizvoda ostaju još pod upitnikom. Osim namirnica koje prirodno ne sadrže navedene žitarice, ostale je namirnice potrebno testirati na pristunost glutena te ih obilježiti međunarodnim znakom prekriženog klasa. Osim spomenute terapije, istražuju se i mogućnosti primjene peroralne enzimske terapije, koja bi omogućila povremeno unošenje glutena bez očitovanja kliničkih simptoma celijakije. Zaključno možemo reći da je važno na bolest misliti i u svih suspektnih osoba provesti skrining, a u indiciranim slučajevima i dijagnostički postupak, čime će se kratkoročno i dugoročno poboljšati zdravlje pojedinaca, ali i smanjiti broj neotkrivenih bolesnika u uvjetima neprovođenja skrininga u širokoj populaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-113-0000000-0548 - Prehrana i životne navike u očuvanju zdravlja (Mandić, Milena, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Milena Mandić (mentor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Ostrognjaj, Tihana
Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije, 2012., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ostrognjaj, T. (2012) 'Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostrognjaj, Tihana}, year = {2012}, pages = {18}, keywords = {celijakija, bezglutenska dijeta, gluten, funkcionalna hrana, terapija, uzimanje dodataka prehrani}, title = {Funkcionalna hrana u prehrani oboljelih od celijakije}, keyword = {celijakija, bezglutenska dijeta, gluten, funkcionalna hrana, terapija, uzimanje dodataka prehrani}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostrognjaj, Tihana}, year = {2012}, pages = {18}, keywords = {celiac disease, gluten–free diet, gluten, functional food, therapy, supplementation}, title = {Functional food in nutrition of patients with celiac disease}, keyword = {celiac disease, gluten–free diet, gluten, functional food, therapy, supplementation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font