Pregled bibliografske jedinice broj: 59707
Dobivanje arome svježeg kravljeg sira na modelnim sustavima
Dobivanje arome svježeg kravljeg sira na modelnim sustavima, 1998., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 59707 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dobivanje arome svježeg kravljeg sira na modelnim sustavima
(Fresh cow cheese aroma obtaining on model-systems)
Autori
Matić, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
03.04
Godina
1998
Stranica
64
Mentor
Hardi, Jovica
Ključne riječi
aroma svježeg sira; linearno programiranje; modelni sustavi
(freshh cheese aroma; linear programming; model-systems)
Sažetak
Cilj istraživanja u ovom radu bio je utvrđivanje postupka i optimalnog sastava podloga za razvoj koncentrirane arome karakteristične za svježi kravlji sir.Aroma dobivena ovim postupkom, pastozna ili u praškastom obliku, može se primjenjivati u aromatizaciji širokog spektra prehrambenih proizvoda. Na osnovi jačine dobivene lakohlapljive arome, može se zaključiti da se na podlogama kreiranim pomoću modela linearnog programiranja, kao i pomoću provedenog postupka, dobio proizvod koji se može nazvati "aroma svježeg sira", budući da je omjer udjela aromatičnih sastojaka (Headspace gas chromatography)trostruko premašivao omjer 1:10, što je minimalni uvjet da se neki proizvod smatra koncentriranom aromom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA